Potrivit deputatului european Vlad Gheorghe, de câteva luni UE lucrează la o directivă care să permită confiscarea bunurilor de la persoanele incluse în lista de sancțiuni. În același timp, Gheorghe a menționat că nu toți membrii UE sunt întotdeauna de acord cu aplicarea sancțiunilor împotriva anumitor persoane. De exemplu, autoritățile maghiare și austriece au permis rușilor, cărora li s-au impus sancțiuni, să își viziteze țările. Cu toate acestea, toate țările UE au fost de acord cu decizia de a impune sancțiuni împotriva persoanelor care destabilizează situația din Moldova.
Într-un interviu acordat publicației AGORA, europarlamentarul român (foto) susține că a solicitat instituirea unor sancțiuni pentru oligarhii Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc încă din luna decembrie 2022, acestea fiind adoptate într-un final la data de 30 mai curent și publicate deja în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
”Sancțiunile au fost decise procedural în cadrul Consiliului, însă solicitarea mea și discuția despre aceste sancțiuni au apărut cu ceva timp în urmă. Nu este în afara procedurii normale această decizie și deși este o decizie luată rapid, dat fiind contextul în care ne aflăm consider că am fi putut avea această decizie chiar și mai devreme. Categoric este un progres și constituie încă un semn clar care arată hotărârea tuturor liderilor europeni de a sprijini Moldova pe drumul ei către casă, în UE. Sancțiunile sunt o măsură fermă pe care Uniunea o are la îndemână pentru a răspunde atacurilor din partea acestor oligarhi, care își folosesc averile – de cele mai multe ori, obținute ilegal, cum este și cazul lui Șor și Plahotniuc – pentru propagandă în favoarea Rusiei, pentru fake news, acțiuni destabilizatoare precum protestele plătite etc. Sancțiunile sunt semnul că UE nu tolerează astfel de amenințări la securitatea sa și a țărilor candidate, cum este Moldova” a declarat Vlad Gheorghe, precizând că directiva de confiscare a averilor, la care se lucrează, ar urma să se răsfrângă nu doar asupra oligarhilor care au legături cu Moscova dar și asupra altor categorii de infractori care comit infracțiuni pe teritoriul Uniunii Europene: ”De luni bune lucrăm la Directiva de confiscare a averilor și da, aceasta nu se referă doar la oligarhi cu legături cu Moscova, ci la numeroase categorii de infractori care comit infracțiunile pe teritoriul UE. Sancțiunile nu sunt luate împotriva unor persoane pentru că acestea dețin bunuri sau proprietăți, c pentru că respectivele persoane comit acte împotriva principiilor, valorilor, legislației UE și constituie deci un pericol la adresa construcției comune europene și a fiecărui stat membru și candidat în parte”.
Guvernul Canadei a anunțat la 2 iunie lista celor sancționați pentru acțiunile de destabilizare a Republicii Moldova. Potrivit unui cmunicat emis de autoritățile canadiene, acestea vizează oligarhi, parlamentari și un partid politic care are legături cu Federația Rusă.
Pe lista de sancțiuni au fost incluși oligarhii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, actuala parlamentară Marina Tauber alături de foștii deputați Vladimir Andronachi, Veaceslav Platon și Constantin Botnari. Totodată, în listă a fost inclus și liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Gheorghe Cavcaliuc. Pe lista de sancțiuni a fost inclus și Partidul Politic „Șor”. deputata Marina Tauber, oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, precum și fostul șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc sunt printre primele persoane sancționat de Uniunea Europeană pentru tentativele de destabilizare a Republicii Moldova. Decizia finală a fost luată marți, 30 mai, de Consiliul Uniunii Europene, la cererea Ministerului Afacerilor Externe al României și va intra în vigoare odată cu publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.