Un sibian a fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare, după ce a refuzat să restituie unei bănci suma de 5.000 de euro. Banii îi primise de la o angajată a instituției, care a făcut o greșeală, în momentul în care bărbatul fusese să schimbe bani la ghișeu.
Acesta a negat tot timpul că ar fi primit ace;ti bani, motiv pentru care a fost condamnat la închisoare cu suspendare într-un dosar de însușire a bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor judecat la Judecătoria Sibiu.
„Iniţial inculpatul a solicitat schimbarea sumei de 5.000 de euro, acesta prezentând funcţionarului din cadrul băncii 100 de bancnote de 50 de euro. În timp ce angajata băncii sorta bancnotele primite de la inculpat, acesta din urmă i-a solicitat să îi mai schimbe încă o sumă de 1.000 de euro, remiţându-i încă 10 bancnote de 100 de euro”, se arată în rechizitoriu.
Ce a derutat-o pe femeie
În acest moment, susțin procurorii, funcționara, fiind derutată de cea de a doua solicitare venită din partea inculpatului, şi având deja pregătite bancnotele de 500 de euro pentru schimbarea sumei precizate iniţial de inculpat, respectiv 5.000 de euro, dintr-o eroare, a scos din sertar 10 bancnote de 500 euro, în loc de două bancnote”.
„Astfel, în urma erorii în care s-a aflat funcţionarul băncii, inculpatului, în loc de suma de 6.000 de euro, i-a fost remisă suma de 11.000 de euro, formată din 22 de bancnote de 500 euro. Cu toate că inculpatul a numărat suma primită în faţa funcţionarului, acesta nu a sesizat că ar fi primit o sumă mai mare de bani”, se mai arată în rechizitoriu.
Câți bani s-au recuperat
În momentul în care au realizat greșeala funcționarei, reprezentanții băncii l-au contactat pe bărbat, cerându-i să restituie cei 5.000 de euro primiți din eroare.
Acesta nu a recunoscut că a primit bani în plus, lucru care a determinat unitatea bancară să formuleze plângere penală. Trimis în judecată, sibianul a fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare și obligat să achite prejudiciul. Din cei 5.000 de euro, banca a reușit să recupereze doar 30,06 euro.
Deși instanța a reținut că „fapta săvârşită de inculpat prezintă un indice crescut de gravitate”, a fost aplicată o pedeapsă cu suspendare. Inclupatul, de profesie mecanic auto, fără un loc de muncă stabil, a mai fost condamnat în 2007 la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de persoane, fiind eliberat condiționat.
De asemenea, chiar dacă judecătorul a reținut „poziția total nesinceră a inculpatului” și faptul că „fapta săvârşită de inculpat prezintă un indice crescut de gravitate”, a fost aplicată o pedeapsă cu suspendare, considerându-se că “pedeapsa aplicată pe un termen de supraveghere este suficientă pentru a-și atinge scopul, precum și funcțiile de constrângere și de reeducare ale acesteia”, se arată în sentința Judecătoriei Sibiu, care nu este definitivă.