Autoritățile germane, la solicitarea Parchetului European (EPPO), au efectuat mai multe percheziții în data de 12 mai 2022, într-o investigație privind fraude cu TVA soldate cu daune fiscale estimate la peste 40 de milioane de euro. Se presupune că suspecții au participat la o schemă de fraudă tip carusel de TVA organizată în întreaga Europă, care avea ca scop să revendice în mod fals deduceri ale taxei aferente pe baza vânzărilor intracomunitare fictive de mașini de lux și măști medicale.
Împreună cu procurorii Parchetului European (EPPO) condus de Laura Codruța Kovesi, anchetatorii de la Oficiul Fiscal pentru Investigații și Chestiuni Penale (Finanzamt für Fahndung und Strafsachen) din Berlin și Cottbus și cei de la Oficiul de Stat al Poliției Criminale (Landeskriminalamt) Berlin, au intrat în 55 de spații și case ale unui grup de suspecți care au folosit o rețea de companii false ce comercializau mașini de lux (Lamborghini, Ferrari, Bentley, Porsche, Rolls-Royce…) și măști medicale. Doi suspecți au fost arestați, cinci mașini au fost ridicate, împreună cu mai multe alte bunuri precum ceasuri și haine de lux. S-a instituit sechestru pe câteva imobile, conturi bancare, date și documente. Căutările sunt încă în desfășurare în acest moment iar plata rambursărilor solicitate în mod fraudulos, în valoare de 12 milioane de euro, ar putea fi împiedicată.
Anchetatorii au stabilit faptul că bunurile reale au fost tranzacționate în sistem, dar în lanțuri de tranzacționare simultane – dintre care unul a servit ca circuit de tranzacționare virtual în scopul exclusiv de a solicita în mod fals rambursări de TVA. Lanțurile de facturi au început în diferite țări ale Uniunii Europene. Datorită scutirii de taxe a livrărilor intracomunitare, primul comerciant din circuitul virtual a emis facturi nete către comercianții din Germania. Cumpărătorul a acționat apoi ca un așa-numit „comerciant dispărut” și nu și-a îndeplinit obligația de a declara taxa TVA pentru vânzarea bunurilor achiziționate către o altă societate germană. Această companie germană a solicitat însă rambursarea TVA-ului plătit de la autoritățile fiscale și a exportat bunurile în cadrul unei vânzări intracomunitare scutite de TVA către o a patra societate, cu sediul într-un alt stat membru al UE. Conform planului, bunurile au fost apoi revândute unei alte companii germane participante, care a acționat din nou ca un comerciant dispărut și ar putea începe un alt ciclu de facturare.
Pierderea fiscală estimată se ridică la peste 40 de milioane de euro. Pentru săvârșirea infracțiunilor, suspecții au folosit o rețea de firme false, în care erau angajați salariați ”de carton”. Principalii suspecți au acționat în calitate de directori generali de fapt prin falsificarea semnăturilor. Au fost asistați de un notar și de un consilier fiscal.
Măsurile luate fac parte dintr-o acțiune comună cu Parchetul din Berlin, care investighează alte infracțiuni care nu intră în competența EPPO.