„Dosarul Revoluției este prost făcut și ar trebui să se întoarcă la Parchetul Militar, la fel ca dosarul Mineriadei din ’90″, susținea, în urmă cu un an, avocatul fostului președinte Ion Iliescu.
Iată că, după 30 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989, justiția din România răspunde afirmativ dorinței celui acuzat de infracțiuni contra umanității.
Decizia ICCJ e definitivă după ce în mai un judecător de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) stabilise restituirea la Parchetul Militar a dosarului Revoluției.
În octombrie 2020, același judecător a decis excluderea mai multor probe din dosar, Parchetul Militar având la dispoziție un termen de cinci zile pentru a remedia neregularitățile din rechizitoriu și pentru a comunica instanței dacă menține dispoziția de trimitere în judecată a inculpaților ori solicită restituirea cauzei.
Astfel, ÎCCJ a admis atunci mai multe cereri și excepții invocate în dosarul Revoluției atât de către părți civile, cât și de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, fiind excluse mai multe probe ca urmare a constatării neregularității rechizitoriului întocmit de procurorii militari.
Dosarul Revoluției a fost trimis în instanță de procurorii militari în luna aprilie 2019, în proces fiind citate peste 5.000 de părți civile. Procesul a fost blocat mai bine de un an, pentru discutarea unor cereri și excepții ridicate de părțile din dosar.
Fostul președinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu și generalul (rtr.) Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare, au fost acuzați în acest dosar de săvârșirea de infracțiuni contra umanității.
Iliescu are toate șansele să scape de judecată în acest dosar, avându-se în vedere vârsta sa înaintată. De la primul termen de judecată, din noiembrie 2019, și până la următorul, din februarie 2020, deja 31 de persoane implicate în acest dosar al Revoluţiei trecuseră în neființă, 15 fiind părţi vătămate, iar restul părţi civile.