Medicul și cercetătorul Octavian Jurma susține că noua tulpină de coronavirus ar fi ajuns și în România.
Epidemiologul a vorbit despre impactul potențial al variantei de SARS-CoV-2 asupra epidemiei în România.
“Vestea buna este că boala individuala și eficienta vaccinului sunt puțin afectate. Vestea proasta este că evoluția pandemiei este semnificativ afectata. Vaccinul rămâne cea mai buna speranță pentru omenire în general și pentru noi în particular dar până la vaccin este important să ne ferim de infectare respectând cu strictețe masurile de protecție individuala și sociala.”
Noua tulpină COVID-19 este cu 70% mai transmisibilă decât variantele existente. Noua variantă nu ar fi mai letală decât cea de până acum și vaccinurile pregătite împotriva coronavirusului ar trebui să fie eficiente și în acest caz.
Mutația face ca anticorpii din sângele supraviețuitorilor să fie mai puțin eficienți în combaterea virusului. Nu există dovezi care să sugereze că mutația face infecția mai mortală, dar acest lucru va trebui monitorizat. Cu toate acestea, simpla creștere a numărului infecțiilor ar fi suficientă pentru a provoca probleme spitalelor.
”Dacă noua tulpină este detectată în Australia care este atât de departe, este absolut sigur că s-a înmulțit și în Europa și cu siguranță este și în România. Doar că noi nu o putem detecta. Până nu va deveni destul de prevalentă în populație și nu vom adapta kiturile de testare nu avem cum să-l detectăm.
Ce se știe până acum despre noua variantă de coronavirus din Marea Britanie
Iar prin politica actuală cu scăderea numărului de teste și de minimizare a infecției este foarte puțin probabil să detectăm. Am pierdut controlul epidemiologic, și controlul epidemiologic se pierde când rata de pozitivare depășește 10%, iar testând din ce în ce mai puțin îl pierdem”, explică epidemiologul Octavian Jurma pentru gândul.ro.
„Noua tulpină pare să fie cu 70% mai infectioasă, dar si o creștere de 50% a vitezei de infectare e suficienta pentru a produce cresteri accelerate cum se observa deja in Anglia. Dacă mărim cu 50% rata de infectare, curba va arăta mult mai dramatic. Discutăm de un efect care se cumulează. Această accelerație face ca viteza să crească, iar viteza o măsurăm prin numărul de cazuri. Ne-am pierdut bunul obicei din primul val să reacționăm anticipativ. Dacă așteptăm până când vom vedea aceste numere mari va fi mult mai grav.
Capacitatea noastră maximă de vaccinare este de două milioane de oameni pe lună, la o creștere cu 50% a ratei de infectare virusul poate să producă mai mult de două milioane de infecții, chiar dacă noi vom detecta doar 200.000”, a mai spus medicul Octavian Jurma.
Vaccinurile existente împotriva coronavirusului, eficiente împotriva noii tulpini
Vestea bună este că toate cele trei vaccinuri majore dezvoltă un răspuns imun împotriva tulpinii.
Vaccinurile antrenează sistemul imunitar pentru a ataca mai multe părți diferite ale virusului, astfel încât, chiar dacă o parte a acestuia a suferit mutații, vaccinurile ar trebui să funcționeze în continuare.
Noua variantă dovedește că virusul continuă să se adapteze pe măsură ce infectează tot mai mulți oameni. Virusul va fi probabil capabil să genereze mutații care să scape de vaccin. Acest lucru ne-ar pune într-o poziție similară gripei, în care vaccinurile trebuie actualizate periodic.