Nu suntem întotdeauna pregătiţi pentru un incident emoţional căruia nu-i găsim o explicaţie logică. Nu întotdeauna ni se întâmplă să avem toate instrumentele necesare care să ne ajute să trecem peste un impas. Nu cunoaştem teoria sau maniera corectă de abordare a problemei şi ne găsim confruntându-ne cu situaţia dificilă chiar şi după o lungă perioadă de timp de la întâmplarea ei. Acesta este unul din momentele în care este necesar să apelăm la un psiholog.
Gândul că am putea ajunge să ocupăm un loc într-un cabinet psihologic ne traversează, pe fiecare în parte, diferit.
Pentru unii poate fi un adevărat coşmar, motivul fiind acela că apropiaţii i-ar putea considera „nebuni”. Alţi oameni rămân într-o permanentă luptă cu sinele gândindu-se cum ar putea prezenta problema astfel încât să nu se deschidă prea mult în faţa specialistului şi găsesc ca soluţie să ducă la cabinet unul dintre membrii familiei, cu intenţia de a-l salva, dar pe care îl şi consideră „vinovat” de ceea ce trăiesc ei.
Este bine de ştiut că a apela la un psiholog pentru a „salva” un apropiat, poate fi o poartă deschisă către un drum, aparent, frumos şi plin de reuşite, dar care în cel mai scurt timp se dovedeşte a fi şi cel mai scurt.
Pentru ca şedinţa să funcţioneze şi să ne fie utilă, este necesar să fim conduşi acolo de propria dorinţă.
Pentru cei care traversează o perioadă dificilă, dar nu se simt susţinuţi de către familie sau prieteni, sprijinul psihologului este foarte important. Ca să putem simţi asta trebuie să ne dăm voie să trăim o astfel de experienţă. Vizita la cabinet se poate face o singură dată sau în mod regulat, în funcţie de cum considerăm necesar sau de cum stabilim cu psihologul o strategie de lucru.
În situaţii critice de viaţă suntem mulţumiţi observând că depăşim cu bine momentele, fără să ştim că doar un nivel crescut de cortizol ne ajută să facem acest lucru. Modul în care percepem numeroasele evenimente din viaţă, însă, nu ne poate fi pe plac întotdeauna şi astfel, intervin în timp dificultăţi de a ne înţelege propriile emoţii şi comportamente şi nu mai putem recunoaşte cauzele, iar consecinţele pe care le trăim par că ne nedreptăţesc.
Manifestarea atacurilor de panică, tulburări de anxietate, depresie, fobii, nevroze sunt doar câteva dintre problemele pentru care intervenţia specialistului este recomandată.
Psihologul ne poate ajuta să ne înţelegem pe noi înşine şi să identificăm cauzele, prin tehnici de terapie suportivă, dezvoltare personală, autocunoaştere, terapie de relaxare, toate acestea fiind precedate de evaluări şi interviuri clinice.
septembrie 2, 2017
În vizită la psiholog
Nu suntem întotdeauna pregătiţi pentru un incident emoţional căruia nu-i găsim o explicaţie logică. Nu întotdeauna ni se întâmplă să avem toate instrumentele necesare care să ne ajute să trecem peste un impas. Nu cunoaştem teoria sau maniera corectă de abordare a problemei şi ne găsim confruntându-ne cu situaţia dificilă chiar şi după o lungă... Citește mai mult
[…] Citește și În vizită la psiholog […]