În ianuarie 2024, Platon a anunţat că planifică să se implice în politica din Republica Moldova – fie va crea un partid, fie „va lua” unul deja existent. „Noi analizăm câteva variante”, a menţionat el pentru Ziarul de Gardă. Cu toate acestea, el a spus că nu intenţionează să revină în ţară, unde este cercetat de mai mulţi ani în mai multe cauze penale.
Un tribunal din Moscova l-a condamnat anul trecut pe Veaceslav Platon, care are şi cetăţenie rusă, la 20 de ani de închisoare cu regim strict în aşa-numitul dosar „Laundromatul”. Acesta a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federaţia Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. Cazul a fost judecat în lipsa lui Platon, care este dat în urmărire internaţională. Veaceslav Platon a fost amendat cu 2,5 milioane ruble, echivalentul a circa 28.000 dolari. La fel, instanţa a dispus confiscarea proprietăţilor pe numele lui Platon, în beneficiul statului.
Conform datelor, Platon, împreună cu fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc şi cu Aleksandr Korkin au creat o organizaţie criminală pentru a retrage bani din Rusia, pe care apoi „îi spălau” prin intermediul unor bănci din Republica Moldova. Valoarea totală a tranzacţiilor a depăşit 126 de miliarde de ruble ruseşti.
Refugiat la Londra, Veaceslav Platon a declarat într-un interviu acordat jurnalistului Dorin Galben că în prezent este milionar – „milionar în active” şi totodată ar avea bani „şi în cont”, a precizat el.
Platon, care are 51 de ani, a povestit că primul milion de dolari l-a făcut în Ucraina, la 20-21 de ani. „Primul milion noi l-am câştigat – noi ne ocupam cu speculaţii, primul milion l-am câştigat în Ucraina vânzând vagoane de pasageri”, a declarat el, citat de NewsMaker. Întrebat cum „un copil de 20-21 de ani face vânzări de un milion de dolari”, el a spus: „Atunci, băieţii la 20-21 de ani deja conduceau bănci în Rusia şi conduceau combinate metalurgice. Aşa erau timpurile. (…) Eu eram un fraier mic în comparaţie cu băieţii care atunci foarte serios se ridicau şi repede. (…) Atunci era foarte simplu, aici cumpărai, acolo vindeai. Gata. Nu trebuia creier genial”. El a adăugat că în 2013-2014 ajunsese la active de sute milioane de dolari.
El a menţionat că în 2012 averea lui declarată era de peste 60 milioane de dolari. „În realitate averea mea era mult mai mare”, a mărturisit Platon. Potrivit acestuia, după aventurile sale cu justiţia – la un moment dat a ajuns la închisoare – ar fi pierdut 90% din aceasta.
Veaceslav Platon este învinuit în trei dosare penale aflate pe rol în instanţă în Republica Moldova, două pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari, iar unul pentru falsificare de carduri bancare. În 2016, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 12 ani de închisoare pentru tentativă de escrocherie şi corupere a ofiţerilor de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială “Pantera”. Patru ani mai târziu, în 2020, Curtea de Apel Chişinău a anulat însă sentinţa şi a trimis dosarul la rejudecare. După mai multe amânări, dosarul a fost preluat spre examinare de la zero. Acum, procedurile se desfăşoară în lipsa lui Platon, care a părăsit Republica Moldova în vara anului 2021.
„Banii pe care i-am câştigat nu i-am câştigat în Moldova. În Moldova doar i-am pierdut”, a precizat omul de afaceri. El ar fi câştigat cei mai mulţi bani în Rusia, în domeniul „bancar, asigurare şi speculaţii”.
Întrebat de unde are bani în continuare, Platon a menţionat că „a început un nou business” în domeniul „speculaţiilor valutare, aur, reasigurare” inclusiv în Marea Britanie.
El a precizat că în prezent în Republica Moldova nu are vreo afacere, nici în Ucraina sau Rusia şi că şi-ar desfăşura activitatea „în Europa, Asia”.
O activistă dintr-un proiect cu pensionarii aparţinând lui Veaceslav Platon – prin care acesta le dădea un „ajutor” în bani – a declarat în ianuarie pentru Ziarul de Gardă că oligarhul vrea să înfiinţeze un partid politic şi că aplică tactici similare cu ale lui Ilan Şor, un alt oligarh fugar condamnat în Republica Moldova şi considerat una dintre pârghiile prin care Moscova vrea să destabilizeze Moldova.
Amintim, tribunalul din Moscova l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 20 de ani de închisoare cu regim strict. Acesta a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federaţia Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. Cazul a fost judecat în lipsa lui Platon, aflat în urmărire internaţională.
Veaceslav Platon a fost amendat cu 2,5 milioane ruble, chivalentul a circa 28 mii dolari. La fel, instanţa a dispus confiscarea proprietăţilor pe numele lui Platon, în beneficiul statului.
Conform datelor, Platon împreună cu fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc şi Alexander Korkin au creat o comunitate criminală pentru a retrage bani din Rusia. Valoarea totală a tranzacţiilor a depăşit 126 de miliarde de ruble ruseşti.
De menţionat că Veaceslav Platon este învinuit în trei dosare penale aflate pe rol în instanţă, două pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari, iar unul pentru falsificarea cardurilor bancare.
În 2016, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 12 ani de închisoare pentru tentativă de escrocherie şi corupere a ofiţerilor de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială “Pantera”.
Patru ani mai târziu, în 2020, Curtea de Apel Chişinău a anulat sentinţa şi a trimis dosarul la rejudecare. După mai multe amânări, dosarul a fost preluat spre examinare de la zero. Şedinţele se desfăşoară în lipsa lui Platon care a părăsit Republica Moldova în vara anului 2021.
Într-un interviu pentru NM, Platon a spus anterior că tranzacţiile sunt legale, iar din Rusia erau retraşi „bani curaţi”.