Cândva faima României, urșii au devenit o problemă națională care naște controverse aprinse. Chiar dacă, în mod tradițional aproape, apariția urșilor la tomberoanele de gunoi nu mai este ceva ieșit din comun, în ultima perioadă animalele sălbatice au ieșit din păduri și au ajuns chiar și în zonele joase, intrând în orașe, stațiuni turistice, vizitând gospodării, ucigând animale și atacând chiar oamenii.
Cel mai recent caz a fost semnalat în comuna Vâlcele, din județul Covasna, acolo unde, de zile întregi, de frica urșilor care le ”vizitează” gospodăriile, localnicii aproape că nu mai îndrăznesc să iasă din case, solicitând tot mai des sprijinul unităților de jandarmerie.
”În ultima lună, în satul Vâlcele din județul Covasna, nimeni nu mai are curajul de a ieși pe poartă seara, din cauza urșilor. Aceștia umblă pe drumul național, intră în curțile oamenilor și omoară animalele. Mai nou, umblă și ziua (…) Atunci când propria mamă te sună speriată noaptea la 2 pentru faptul că ursul e lângă geamul firav al casei, deja îți pui o problemă de viață și de moarte. Guvern uitat în București, te sun când moare primul om sfâșiat de urși sau iei măsuri acum, astăzi? Fiți cu un pas în fața ursului, interveniți! Încă trăim!”, este apelul imperativ pe care astăzi, preotul Vasile Antonie Tămaș, din Vâlcele, l-a adresat autorităților naționale, subliniind în același timp faptul că nimeni nu își dorește uciderea urșilor, ci numai relocarea lor.
”Sunt mulți și nu, nu îi dorim uciși, îi dorim relocați. În zonă nu au fost defrișări severe”, a menționat, în postarea de pe pagina sa de socializare, preotul Vasile Antonie Tămaș, la doar câteva ore după ce postase un clip cu un urs aflat ”în vizită” chiar în vecinătatea bisericii pe care o păstorește.
Apelul preotului din Vâlcele confirmă practic, semnalul de alarmă tras de conducerea Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Covasna, care atrăgea atenția asupra faptului că, în ultimii ani, populaţia de urşi a crescut considerabil, fiind dificil de controlat.
„În 2016 aveam o populaţie de urşi estimată la 1.200 de exemplare şi am ajuns în 2020 cam la 1.670 de exemplare”, a declarat luna trecută directorul APM Covasna, anunțând faptul că, nivelul județului, în decurs de cinci ani, s-au produs peste 1.060 de pagube atât în culturi agricole, cât şi la animale, iar anul acesta au fost înregistrate peste 25 de pagube, chiar şi la bovine mari.
„Săptămâna trecută am avut la Moacşa un atac la specia Angus, a atacat o vacă de 750 de kg. Vă daţi seama că o vacă de talia asta costă în jur de 2.000 de euro. Sâmbătă spre duminică, tot la Moacşa am avut un atac la o bovină de 300-400 de kilograme, a fost azi comisia să constate paguba”, declara, la finele lunii trecute, oficialul APM, continuând: ”Am avut şi la Aita Seacă o bovină de peste 300 de kg omorâtă de urs, am avut la Vâlcele cinci stupi de albine distruşi de urs, la Calnic am avut un vagon apicol rupt, la Micfalău a avut loc acum câteva zile un atac la un restaurant şi la o pensiune şi ieri noapte ursul a încercat să intre în trei locuinţe. Am avut la Malnaş Băi un atac la vila unui om de afaceri, dacă vă arăt imaginile, frigiderul l-a făcut zob, ursul a scos tot ce a putut, conserve, carne. Am mai avut şi în anii trecuţi situaţii în care urşii au intrat în vile şi în casele oamenilor, la Comandău, spre exemplu”.
Cel mai grav este, în opinia directorul APM Covasna, faptul că lipsește în prezent legislația care să reglemente clar astfel de situații și, prin urmare, autoritățile nu au pârghii și protocoale pentru a acționa într-un anumit sens.