O familie de lebede s-a stabilit de câteva săptămâni în vegetația lacului Draga, aflat la periferia municipiului Urziceni. Cele două păsări grațioase pot fi văzute în fiecare zi parcurgând ochiurile de apă ale bălții și construind, pe o ridicătură de pământ înconjurată de ape, la doar câțiva zeci de metri de malurile infestate de deșeuri, cuibul dedicat viitorilor locuitori din specia Cygnus olor ai ecosistemului din vecinătatea municipiului.
Perechea de lebede stabilită în decembrie în stufărișul lacului Draga face parte din specia lebedelor de vară, specie protejată din care doar sub 1000 de exemplare iernează anual în România. Populațiile native de lebede de vară sunt migratoare, mai ales când iernile sunt foarte grele, deși cele europene și cele re/introduse sunt sedentare și migrează cu precădere local. Lebăda de vară este una dintre cele mai mari păsări zburătoare, având lungimea corpului de 125-170 cm, o deschidere a aripilor de 200-240 cm și înălțimea de 1,2 m, iar greutatea este cuprinsă între 15-30 de kilograme. Păsările pot fi întâlnite în zonele umede, joase/de câmpie, cu apă puțin adâncă: lacuri, iazuri, mlaștini, lagune și râuri liniștite, pe lacuri ornamentale, canale, bazine, șanțuri, dar și păscând prin iarbă sau prin lanurile de cereale. Specia cuibărește în timpul primăverii, în funcție de aria unde își are habitatul, în perechi izolate pe suprafețe bine protejate.
Primăria Manasia dă tonul ecologizării
Din nefericire, zona aleasă de perechea de lebede pentru iernat și pentru cuibărit este cunoscută, de ani de zile, pentru faptul că a devenit coșul de gunoi al municipalității din Urziceni. Cu voie de la Primărie, după cum au relatat chiar muncitorii surprinși anul trecut descărcând resturi vegetale și deșeuri din construcții, gunoaiele municipale cu buletin de Urziceni au infestat malurile și apele lacului Draga, operațiunea de tradiție fiind oprită, la semnalele repetate ale presei locale, chiar înainte ca geografia zonei să fie rescrisă prin acoperirea bălții cu o movilă de gunoi glazurată periodic cu pământ. Locul vegetației de pe maluri a fost luat de pături de PET-uri, pamperși, azbest și alte finețuri adânc și periodic îngropate în pământ.
După intervenția Gărzii de Mediu, care totuși nu a sancționat în niciun fel poluatorii lacului – Primăria Urziceni și operatorul de salubritate Rosal SA, șeful administrației din comuna Manasia, pe teritoriul căreia se află de drept lacul Draga, a luat inițiativa degajării mormanelor de gunoaie pentru a ameliora efectele atentatului la mediu. Sesizat de către reprezentanții Asociației Alt.F.E.L Society asupra instalării în zonă a familiei de lebede, primarul Manasiei, Gelal Oprea a declarat faptul că intenționează în viitorul apropiat să ceară concursul autorităților competente din domeniul protejării ambientului și gestionării problemelor de mediu, pentru inițierea unui proiect menit a transforma lacul Draga în zonă umedă de interes național.
Lacul Draga, zonă umedă de interes național
Definite ca “întinderi de bălţi, mlaştini, turbării, de ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare,”, zonele umede protejate sunt medii de viaţă speciale situate la limita dintre ecosisteme tipic terestre şi cele tipic acvatice. Extrem de importante pentru sănătatea localnicilor, zonele umede sunt considerate ca fiind unele dintre cele mai productive ecosisteme ale planetei, cu rol în desfăşurarea proceselor naturale, în depozitarea și purificarea apei, în reducerea simţitoare a puterii distructive a inundaţiilor și eroziunii, în stabilizarea condițiilor climatice locale etc. Sunt refugii pentru numeroase specii de plante, locuri de reproducere, hrănire, iernare pentru specii de animale acvatice şi semiacvatice, pot fi exploatate pentru importanţa lor economică, agricultură, transport, energie, au un rol semnificativ în promovarea turismului ,,verde” și au atribuții speciale ca parte a patrimoniului cultural al umanității.
De asemenea, o zonă umedă precum cea care ar putea fi, în viitor, lacul Draga, joacă un rol extrem de important în reducerea emisiilor de dioxid de carbon din atmosferă, constituind mijloc eficient de protejare a mediului, prin protejarea patrimoniului natural pe care îl oferă astfel de areale și prin realizarea unui management adecvat al acestora putându-se crea premisele pentru dezvoltarea economică durabilă în plan local.
(click pe fotografii pentru a le putea vizualiza la rezoluție mare)
(click pe fotografii pentru a le putea vizualiza la rezoluție mare)