Obiectivul regiunii separatiste Transnistria de a deveni parte a Rusiei rămâne neafectat de războiul din Ucraina vecină, a declarat vineri aşa-numitul ‘ministru de externe’ al regiunii separatiste, Vitali Ignatiev, pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti, transmite Reuters.
Transnistria, care este recunoscută internaţional ca parte a Republicii Moldova, se află în stânga Nistrului lângă frontiera de sud-vest a Ucrainei. Un acord de încetare a focului încheiat în 1992 a pus capăt luptelor, dar a îngheţat statutul politic al regiunii, care acum există ca teritoriu separatist în interiorul Republicii Moldova şi se bazează pe sprijin din partea Rusiei.
Ignatiev a spus că ”operaţiunea militară specială” pe care Rusia a lansat-o în Ucraina nu a schimbat obiectivul regiunii transnistrene de a se alătura oficial Rusiei, în concordanţă cu ”referendumul” din 2006.
”Vectorul Transnistriei a rămas neschimbat de-a lungul existenţei republicii – reflectat în rezultatele referendumului din 17 septembrie 2006, unde este declarat în mod clar: independenţă cu aderare liberă la Federaţia Rusă”, a adăugat Vitali Ignatiev.
Într-o videoconferinţă de presă desfăşurată vineri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a comentat în legătură cu afirmaţiile lui Ignatiev.
Fiind solicitat să comenteze anunţul lui Ignatiev, deputatul Dumei de Stat de la Moscova, Dmitri Belik, a dat de înţeles că salută intenţia autorităţilor neconstituţionale de la Tiraspol, subliniind că în Transnistria locuiesc „cetăţeni vorbitori de limbă rusă.” Oficialul rus a precizat că Rusia trebuie să analizeze foarte serios această chestiune. „Transnistria este acea enclavă a Moldovei care nu vrea să fie cu România şi, în acelaşi timp, a acceptat contingentul rus de pacificatori”, a spus Belik pentru presa rusă.
După ce Rusia a lansat o agresiune militară nejustificată contra Ucrainei pe 24 februarie, la Kiev au sporit temerile că Moscova ar putea utiliza Transnistria – şi sutele de militari ruşi staţionaţi acolo ca ”forţe de menţinere a păcii” – pentru a invada Ucraina dintr-o a patra direcţie.
Capitala regiunii separatiste transnistrene, Tiraspol, se află la numai 100 de kilometri de Odesa, port ucrainean de importanţă strategică la Marea Neagră.
Autorităţile de la Tiraspol au negat, însă, că regiunea lor ar putea fi utilizată ca rampă de lansare pentru atacarea Ucrainei.
Republica Moldova, la fel ca Ucraina, aspiră să devină membră a NATO şi a Uniunii Europene, obiective cărora Rusia se opune ferm, considerând că i-ar fi ameninţată securitatea.
Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.