Fostul președinte anunțase marți că va începe să publice „câteva mici episode despre alegeri”, începând cu scrutinul din 2024. Băsescu a denunțat apetitul celor două mari partide politice aflate la guvernare (PSD și PNL, a căror primă alianță s-a numit USL) de „a decredibiliza rezultatul alegerilor când acesta nu le convine”. Fostul șef de stat a insistat, în posterea lui de marți, că țara noastră şi românii „trebuie să beneficieze de alegeri libere și corecte”.
Traian Băsescu a afirmat miercuri că „au anulat alegerile fără nici un motiv temeinic”, fără a indica în mod exact la cine se referă, deși susține că „USL-ul îşi doreşte să controleze justiţia mai mult ca orice”.
„Până la urmă, dacă nici SRI, care veghează la apărarea Constituţiei, nici CSAT şi nici CCR nu au dovezi concludente ale fraudării, de ce s-au anulat alegerile?”, s-a întrebat fostul șef de stat, în postarea de miercuri seară intitulată „Alegeri 2024 – Episodul 1” și în care îi îndeamnă pe alegătorii români „Să nu le dăm toată puterea prin votul nostru!”.
Conform acestuia, „în acvariul politicii româneşti evoluează mulţi ticăloşi. Dar măcar cei mai mari trebuie eliminaţi de electorat prin vot”. Fostul președinte mai susține că „aşa au vrut PSD şi PNL, pentru că ei gândesc să repete alegerile până ies aşa cum dictează interesele lor”.
„Românii trebuie să hotărască dacă le dau şi preşedintele. Eu cred că este prea multă putere concentrată la o alianţă care s-a dovedit discreţionară”, a arătat el.
Ce a scris Traian Băsescu:
- „Prin comasarea alegerilor locale cu alegerile europarlamentare, alianţa PSD-PNL adică USL, a obţinut peste 90 la sută din numărul primarilor aleşi.
- Practic, electoratul a fost înşelat prin confuzia creată de simultanietatea celor două campanii. Obiectivul USL nu a fost să asigure «alegeri libere şi corecte» pentru electorat, ci pentru acapararea integrală a puterii în administraţia locală, premergător alegerilor parlamentare şi prezidenţiale.
- Mergând pe aceeaşi variantă a «ghiveciului electoral» generator de confuzie pentru alegători, guvernul PSD-PNL a comasat / intercalat în mod absolut nefiresc alegerile legislative între cele două tururi de la prezidenţiale, ceea ce a permis USL (PSD – PNL) să obţină o majoritate în Parlament.
- Cu toată manipularea voturilor din turul întâi între domnii Ciolacu şi Simion, nici domnul Ciucă, nici domnul Ciolacu şi nici domnul Simion nu au intrat în turul doi al prezidenţialelor, ceea ce pentru PSD şi PNL a reprezentat un adevărat dezastru. Ei vor toată puterea.
- Vorba domnului Simonis, «Ascultăm şi nu judecăm».
- Şi nu au judecat. Au anulat alegerile fără nici un motiv temeinic. A funcţionat doar credinţa voiculesciană precum că «Nu avem puterea până nu avem justiţia». Iar USL-ul îşi doreşte să controleze justiţia mai mult ca orice.
- Ei cred în mod fals că de la Cotroceni se pot manevra judecători şi procurori. Drept pentru care au purces la anularea alegerilor folosind trucul renumărării voturilor.
- Ne-o spune chiar domnul Ciolacu, pe care îl citez: «Credeți că eu n-am observat că s-a încercat, așa, o anulare a alegerilor pe renumărare?».
- Un truc ce se mai folosise în 2009 la alegerile prezidenţiale şi a fost, ca şi acum, un eşec.
- Ca urmare, fără a exista probe credibile a fraudării alegerilor, CCR a invalidat alegerile în baza unor înscrisuri de la SRI, fără valoare din punct de vedere decizional.
- Interesant. Această Curte Constituţională a interzis utilizarea «probelor» furnizate de SRI în dosarele justiţiei, iar acum au făcut, dintr-o fiţuică neconcludentă de la SRI, motivul anulării alegerilor.
- Multe zile politicienii USL şi «analiştii prestatori», cot la cot cu «invitaţii prestatori» de la tv-urile mogulilor, amăgeau românii cerând vehement şi chipurile mânioşi «să se desecretizeze tot», «să fie informat poporul», desi ştiau că nu mai era nimic de desecretizat.
- În cele din urmă, domnul Bolojan a declarat, citez, «Toate documentele au fost desecretizate, care ţin de partea de alegeri, care au fost înaintate CSAT».
- Sau declaraţia domnului Ciolacu, citez, «Acelea sunt informările. Pe acele informări s-a luat o decizie la CCR».
- Ce momente dificile pentru «prestatori». Cum adică? S-au anulat alegerile fără motiv?
- Până la urmă, dacă nici SRI, care veghează la apărarea Constituţiei, nici CSAT şi nici CCR nu au dovezi concludente ale fraudării, de ce s-au anulat alegerile?
- Răspunsul este simplu: pentru că aşa au vrut PSD şi PNL, pentru că ei gândesc să repete alegerile până ies aşa cum dictează interesele lor.
- Cu certitudine turul unu nu se anula dacă domnul Ciolacu intra în turul doi. Poate doar după turul doi, dacă domnul Ciolacu nu câştiga.
- În acvariul politicii româneşti evoluează mulţi ticăloşi. Dar măcar cei mai mari trebuiesc eliminaţi de electorat prin vot.
- Acum alianţa PSD şi PNL are toată puterea în teritoriu, deţinând peste 90 la sută din primării, are puterea centrală deţinând guvernul şi are puterea legislativă deţinând majoritatea în Parlament.
- Românii trebuie să hotărască dacă le dau şi preşedintele. Eu cred că este prea multă putere concentrată la o alianţă care s-a dovedit discreţionară.
- Despre «fraudarea» alegerilor prezidenţiale din 2009 prin votul de la Paris, în episodul următor.
- PS – pentru mine Călin Georgescu este un şarlatan.”
Fostul președinte afirma, în postarea lui de marți, că urmează ca publicul să vadă „cu probe cum «s-au furat» alegerile din 2009 la Paris, cum «s-a furat» referendumul din 2012 cu «erata», bătălia pentru falsificarea numărului de alegători etc. etc.”.
Băsescu a susținut că întreprinde acest demers „şi pentru că unii candidaţi ţin să folosească minciuna USL-istă asupra acestor evenimente politice şi în actuala campanie”.
„Păi dacă faceţi asta, hai s-o facem cu argumente, începând de mâine (miercuri, 23 aprilie, n.r.). România şi românii trebuie să beneficieze de ALEGERI LIBERE ŞI CORECTE! (sublinierea autorului, n.r.)”, a conchis marți fostul șef de stat.
Primul tur al alegerilor prezidențiale de anul acesta este programat pe data de 4 mai. Vineri, 2 mai, va începe votul în diaspora. Iar pe 18 mai se va desfășura cel de-al doilea tur.
Săptămâna viitoare vor fi organizate trei dezbateri publice ale candidaților înscriși în lupta pentru funcția supremă în stat.
Două dintre întâlniri vor fi chiar la Palatul Cotroceni, iar a treia la Palatul Parlamentului. La scrutinul din 2019 nu a existat nicio dezbatere între candidaţi, iar la cel din 2014 au fost organizate două dezbateri înainte de turul doi, între candidaţii Klaus Iohannis şi Victor Ponta.