Început acum mai bine de 9 ani, procesul traficanților de copii din Țăndărei s-a încheiat la Tribunalul Harghita, informează g4media.ro. În prima instanță judecătorii au constatat prescrierea unor fapte și au schimbat încadrările juridice ale unor inculpați.
Dosarul a demarat încă din 2009 -2010, după ce polițiștii englezi s-au sesizat cu privire la fenomenul cerșetoriei practicate de copii pe străzile din Londra. Anterior au existat campanii în presa locală și centrală (România Liberă, Jurnalul Național, Gazeta de Sud Est), ignorate complet de autoritățile române.
Copii schilodiți sau cumpărați transformați în surse de bani
Una dintre filiere prin care copiii adoptați sau luați în plasament ajungeau să cerșească la Londra trecea prin birourile funcționarilor de la serviciul pașapoarte sau prin cele ale birocraților de la Direcția de Protecție a Copilului, care favorizau adopțiile.
O altă sursă de copii o reprezentau familiile sărace din Țăndărei care-și ofereau odraslele traficanților, fie pentru stingerea unor datorii, fie pentru sume de câteva sute de euro pe lună pe care le primeau de la aceștia. Copiii erau schilodiți pentru a fi mai convingători și produceau mii de euro lunar pentru traficanți.
Din păcate ancheta a demarat la câțiva ani după ce presa locală și centrală au semnalat fenomenul. DIICOT Ialomița a reușit să documenteze parțial traseul banilor ajunși la Țăndărei monitorizând transferurile făcute de traficanți prin companiile specializate în transfer de bani. Astfel s-a putut contura un prejudiciu estimat de anchetatori la circa 10 de milioane de lire sterline numai pe relația UK.
Autoritățile române au instrumentat dosarul după ureche. Multe persoane implicate, ne referim la funcționari ai statului, nu au fost cercetate iar pentru persoanele trimise în judecată acuzațiile au fost formulate sumar și nu au ținut în instanță.
Achitări după 9 ani de procese
Procesul început în 2010 a fost judecat la Tribunalul Harghita după ce inculpații din dosar au făcut cereri dec strămutare. A fost nevoie de 53 de termene și nouă ani de zile pentru ca judecătorii să ajungă la un verdict, notează g4media.ro. Finalul a fost unul previzibil, magistrații constatând prescrierea celor mai multe dintre fapte și achitând inculpații, cărora le-au fost schimbate încadrările juridice.
Nimeni n-a încercat să cerceteze cum a fost posibil ca un proces să dureze 9 ani în prima instanță. Așa că inculpații s-au trezit absolviți de acuzații și le-au fost redate și bunurile sechestrate. Unul dintre polițiștii britanici implicat în anchetă, acum pensionar, și-a exprimat dezamăgirea pentru modul în care a fost judecat procesul în România:
„Îmi este limpede că suspecţii din România erau liderii reţelei de crimă organizată specializată în traficarea bărbaţilor, femeilor şi copiilor care provin dintr-una dintre cele mai vulnerabile şi defavorizate comunităţi din Europa, romii. Aceştia sunt victimele. Trist, aceste victime erau exploatate chiar de membri ai comunităţii lor. Câţiva care s-au îmbogăţit din exploatarea şi sclavia lor. Inculpaţii au pus totul la cale astfel încât să tergiverseze cazul peste 8 ani (9 ani în iulie 2019 – n.r.). Mulţi dintre cei care au făcut ancheta s-au pensionat ca şi mine.
În orice caz, eu personal nu am nicio îndoială că cei 25 de gangsteri din Ţăndărei sunt infractori de rang înalt. Uitaţi-vă la palatele lor. Nu au lucrat niciodată în viaţa lor. Cum se explică faptul că unii au şi 6 case. Maşini care costă zeci de mii de euro. Mii de lire sterline, euro şi doalri au fost puse sub sechestru după razii, 1,5 kilograme de aur şi arme AK47”, a declarat Bernie Gravett pentru G4media.ro.
La rândul său, Silvia Tăbuşcă, director al Centrului de Drepturile Omului şi Migraţie, citată de aceeași sursă, declara anul trecut:
„Membrii rețelei Țăndărei au fost ținuți 10 luni în arest, apoi eliberați. Acum, rețeaua este din nou funcțională, recrutează copii şi familii vulnerabile din zona Fetești (tot județul Ialomița) şi le trimit în Germania”.
Este greu de crezut că apelul, în cazul în care va fi declarat de Parchet, va mai putea schimba rezultatul acestei farse judiciare care lasă cale liberă traficului de copii din Ialomița. Statul român nu are habar de situația copiilor identificați atunci ca victime ale traficanților.
(Mihai Enciu – Realitatea de Ialomița)