În total, votanții vor primi ștampila și cinci buletine de vot – patru pentru alegerile locale și unul pentru Parlamentul European. Alegătorul va pune ștampila pe fiecare buletin de vot și va avea la dispoziție, pentru prima dată, o tușieră pe care va putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine ștampila după ce a fost aplicată.
La Locale, în București, vorbim despre alegerea primarului de sector, a consilierilor locali de sector, a primarului general al Capitalei și a listei de consilieri generali.
Iar în restul țării, alegătorii votează primarul, consiliul local, președintele consiliului județean și consiliul județean. Pentru locale sunt peste trei mii de circumscripții în România, iar buletinul de vot va arăta diferit în fiecare dintre ele, în funcție de candidaturile acceptate.
Buletinul pentru Parlamentul European va conține listele partidelor, dar și pe cei patru candidați independenți. Pentru PE puteți votați și în afara localității de domiciliu, inclusiv în diaspora. Pentru locale – doar acolo unde aveți domiciliul.
Colectarea datelor privind prezenţa populaţiei la vot la alegerile din 9 iunie se va face în timp real prin intermediul Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
La alegerile din 9 iunie, votarea începe la 7.00 dimineața și se încheie la ora 22.00. Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a spus că acest proces se va putea prelungi, în mod excepțional, până la ora 23,59, în cazul în care mai sunt votanți la rând.
După exercitarea votului, alegătorul va ieși din cabină, va împături buletinele de vot cu ștampila secției de votare în exterior și fiecare dintre cele cinci buletine le va pune în urna inscripționată corespunzător. Alegătorul va preda apoi ștampila și va putea părăsi secția de vot.
Atenție! Este interzis să filmați sau să fotografiați în cabina de vot și puteți fi sancționați dacă sunteți prinși.
Cum vă găsiți secția de votare
Vă găsiți secția de votare accesând site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP) – roaep.ro, la secțiunea „Alegători” / Află care este secția ta de votare. Aici vă introduceți CNP-ul și numele de familie și site-ul vă afișează secția la care sunteți arondați.
Atenție! BEC a decis că invocarea neștiinței de carte, a analfabetismului, a necunoașterii legii sau a necunoașterii limbii române nu constituie motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur. Totuși, cetățenii care nu pot să-şi exercite dreptul de vot din cauza unei afecţiuni vizibile vor putea fi însoţiţi în cabina de vot de o persoană la alegerea lor, dar este interzis ca aceştia să fie însoţiţi de membrii biroului secţiei de votare sau de candidaţi.
Urmăriți rezultatele în timp real
În ziua votării, în fiecare oră, pe pagina de internet prezenta.roaep.ro, vor fi afişate următoarele informaţii sintetice, pe fiecare tip de scrutin:
– comuna/oraşul/municipiul/sectorul şi judeţul/municipiul București;
– numărul alegătorilor care s-au prezentat la vot, defalcat pe tip de scrutin, vârste, gen, rural şi urban;
– numărul alegătorilor care au votat pe liste electorale permanente;
– numărul alegătorilor care au votat pe liste electorale suplimentare;
– numărul alegătorilor care au votat pe copiile de pe listele electorale complementare şi speciale;
– numărul alegătorilor care au votat cu urna specială.