Partidul lui George Simion se situează cu 16% pe primul loc în preferințele tinerilor între 18 și 35 de ani, pentru alegerile parlamentare din toamna acestui an. AUR este urmat de USR și PNL, la egalitate, cu 14%, PSD 12% și S.O.S. România, cu 5%. Acestea sunt, însă, cifrele raportate la totaul subiecților chestionați.
Când vine vorba de opțiunea celor care au anunțat că vor vota efectiv la parlamentare în acest an, procentul AUR crește substanțial. Alianța pentru Unirea Românilor ar fi votată de 23% dintre dintre tinerii care își exprimă intenția de a merge la vot, în timp ce pentru USR și PNL ar vota 20% dintre repondenți, 17% pentru PSD și 7% pentru SOS.
În ccea ce privește alegerile europarlamentare, 25% dintre tinerii care își exprimă intenția de a merge la vot ar vota tot AUR, procentul fiind egal cu cel al tinerilor care ar vota pentru candidații Alianței Dreapta Unită. În același grafic, cele două partide din coaliția actuală de guvernare, PSD și PNL, și-ar împărți un segment de 30 de procente din sufragiile tinerilor alegători. La Parlamentul Eurpean, pentru SOS România ar vota 6% dintre tneri, 4% urmând să pună ștampila pe Reper și UDMR.
Sondajul prezentat publicului în Parlamentul României, în prezenţa mai multor deputaţi, diplomaţi, reprezentanţi ai mediului academic, elevi şi studenţi, a fost realizat pro bono, în beneficiul Centrului AGORA pentru Democrație și al inițiativei TINERII VOTEAZĂ, ca parte a programului de responsabilitate socială dezvoltat de IRES. În cadrul sondajului au fost intervievați, în perioada 9 -14 martie 2024, 800 respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, dintr-un eșantion simplu, aleatoriu, reprezentativ la nivel național, datele fiind culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).
Tinerii interesați de politică sunt cei cu educație superioară
87% dintre cei intervievați se arată neîncrezători în ofertele politce distribuite pe rețelele de socializare.
Interesul tinerilor față de politică este unul scăzut, dar nu dramatic , potrivit datelor sondajului IRES despre opțiunea românilor între 18 și 35 de ani. Cel puțin declarativ, peste un sfert dintre tineri se declară interesați, aceștia fiind mai numeroși în rândul celor cu educație superioară. La polul opus, mai bine de treime (35%) se declară în formă mică măsură sau deloc interesați, iar dezinteresul este direct proporțional cu vârsta, însă invers proporțional cu nivelul de educație.
Când vine însă vorba despre încrederea pe care tinerii o au în conținutul distribuit de către actorii politici – persoane sau partide – pe rețelele de socializare, încrederea coboară semnificativ: doar 12% spun că au multă și foarte multă încredere în acest tip de conținut, în timp ce 87% spun contrariul. Sunt mai încrezători tinerii cu educație scăzută sau cei cu vârste între 18 și 24 de ani, dar și femeile.
PNL și PSD dau vina pe TikTok pentru succesul AUR în rândul tinerilor
Rareș Bogdan anunță că numărul utilizatorilor TikTok din România, acela de 7.4 milioane de utilizatori, a îngrijorat-o de-a dreptul pe președinta Parlamentului European.
Platforma TikTok trebuie reglementată urgent, chiar în anul electoral 2024, pentru că a devenit bază de mesaje extremiste, cu popularitate în rândul tinerilor, susțin Lucian Romașcanu (PSD) și Rareș Bogdan (PNL). Cei doi recunosc că partidelor tradiționale au pierdut prima bătălie de comunicare cu AUR pe această platformă de socializare, și vor să ia măsuri pentru a încetini declinul propriilor oferte electorale.
Rareș Bogdan, europarlamentar PNL și candidat în viitoarele alegeri, recunoaște că din sondajele partidului și focus-grupuri se observă o tendință de „îndreptare a tinerilor spre AUR”. El afirmă că tinerii cad „pradă propagandei și manipulării agresive și perverse” care este dusă prin intermediul acestei platforme.
Liberalul susține că una din „marile probleme la vot în legătură cu influențarea minții alegătorului” o reprezintă mesajele difuzate prin TikTok de partidele extremiste, iar problema nu este doar a României, ci se regăsește la nivelul Uniunii Europene.
Rareș Bogdan vrea o „reglementare serioasă în cazul TikTok”, în timp ce pesedistul Romașcanu consideră chiar că TikTok ar trebui închis.