De când cu schimbarea paradigmei de funcționare, noul Profi Super 24/7, situat pe strada Transilvaniei (lângă Piața Agroalimentară), și-a mărit considerabil adresabilitatea și atractivitatea. Dacă, în trecutul apropiat, parcarea supermarketului era, cu precădere, teatru de staboruri cotidiene ale unor magraoni care nu aveau nicio treabă cu cumpărăturile, în ziua de azi cu greu mai găsești vreun loc de tras mașina pe loc repaus la Profi, cu atât mai mult cu cât schimbarea peisajului urbanistic al zonei a înjumătățit perimetrul altă dată alocat vehiculelor clientelei.
Așa se face că, dacă nu vrea să se trezească cu vreo amendă pentru parcare neagreată, dată de gardienii comunitari care își umplu sacoșele printre tarabe, cu mașina Poliției Locale parcată ilegal pe contrasens (foto) orice cetățean de bun simț va căuta un loc de staționare peste drum de Profi. Adică fie în parcarea cea mică a supermarketului, fie în parcările publice situate în spatele zidului de cărămidă pompos intitulat ”Monumentul Eroilor”.
Numai că, ce să vezi?, respectivele amplasamente sunt pline ochi, dar nu de mașini parcate, ci de dube care desfac la fața locului tone de varză și mormane de alte legume. Iar de aici, începe întreaga poveste…
Urziceniul, închiriat la parcelă: 20 de lei pe zi metrul pătrat din ”Moșia lui Turcu”
Faptul că, la Urziceni, Hala din Piață găzduiește doar jumătate de dintre comercianții tradiționali de legume și fructe, restul vânzându-și mărfurile fără probleme pe trotuarele din vecinătate, e o realitate care nu mai deranjează pe nimeni de ani de zile. Oricum, trotuarele din vecinătatea Pieței nu sunt traficate decât de cei interesați de cumpărături agroalimentare. Zi de zi, tarabagii de trotuar își achită conștiincios forfetara de 20 de lei per metru pătrat închiriat din ”moșia lui Turcu” (așa cum este denumit, în folclorul local, municipiul arendat administrativ de primarul – vechil Constantin Sava) și vând cât pot mărfuri retranzacționate, procurate din ”angrou”, în ciuda poveștilor de adormit copiii legate de certificatele de producător. Din nou un aspect care nu deranjează pe nimeni, cu siguranță, câtă vreme complicitatea cumpărător – vânzător – autoritate de control menține perenă abundența ofertei, de luni și până duminică.
Tocmai din cauza taxelor plătite de tarabagii din zona Pieței ne-am fi așteptat ca aplombul comercial al onor vânzătorilor ambulanți din parcări să fie unul considerabil diminuat însă, surpriză, am aflat că și aceștia din urmă, deși nu desfășoară activități comerciale în perimetre special amenajate în acest sens, achită șefului Pieței aceeași taxă: 20 de lei per metrul pătrat de asfalt ocupat.
Cu alte cuvinte, cu DSV Ialomița absent cu desăvârșire, cu inspectorii ANAF ocupați cu activități mai importante, și cu o Curte de Conturi tradițional prietenă și îndrumătoare, Primăria Urziceni încasează la greu, zi de zi, vânzând practic, celor interesați, drept de folosință comercial – ambulantă asupra unor terenuri care fie sunt proprietate privată, fie au destinație de trotuare și parcări publice.
Sava, vechilul care încasează și pe moșia retailer-ului Profi România
Poreclit în popor ”primarul Vinde – Tot”, pentru elanul său cu care a propus și a determinat înstrăinarea spațiilor comerciale din zona Pieței, a centralelor termice dezafectate și a unor suprafețe de teren din patrimoniul municipal, Constantin Sava își merită cu prisosință și supranumele de ”edilul care încasează de oriunde”.
Iar asta nu din pricina vreunei pasiuni pentru comisioane la lucrările publice, sentiment care, suntem convinși, îi este cu desăvârșire străin domnului primar, ci din pricina lejerității cu care subordonații domniei sale impun taxe forfetare, devenite adevărate ”taxe de șmecher” câtă vreme sunt aplicate dincolo de limitele ariei de competență.
Cea de a doua parcare a magazinului Profi Super din Urziceni, una mai mică, de doar 12 locuri, separată de parcarea principală prin strada Transilvaniei, a fost transformată de luni de zile în tarabă ambulantă, iar asta nu din pricina vreunui acord între retailer și terții comercianți locali, cum poate ar fi fost de înțeles situația, ci cu ajutorul și permisiunea Primăriei Urziceni.
Sistemul e simplu: vii cu dubele pline de mărfuri în parcare, scoți la vânzare varza, păstârnacul, varza și puieții de pomi fructiferi, plătești taxa la șeful Pieței, care te vizitează însoțit de chitanțier, și gata, ai intrat în legalitate.
Aberația ilicită nu pare să preocupe pe nimeni din cadrul Poliției Locale Urziceni sau al altor instituții de control, în ciuda evidențelor: pe de o parte peisajul hilar care te întâmpină la intrarea în parcarea mică a Profi de pe strada Transilvaniei, panoul care anunță destinația și deținătorul obiectivului (foto) ajungând o simplă pată de culoare în mijlocul unui morman de legume, iar pe de altă parte nonșalanța cu care Primăria, prin reprezentantul său, șeful Pieței, își asigură cotidian foloase necuvenite, taxând exploatarea unui spațiu care nu îi aparține.
Profit local pe spinarea Profi România sau cum să-ți vândă propria parcare, în beneficiul altora, mai multă varză decât îți vinde magazinul
În ziua consemnării situației mai sus descrise, am găsit oficiul șefului Pieței ferecat, iar pe titularul său ”plecat cu treabă pe la Primărie”, așa cum telefonic am fost asigurați.
Am solicitat apoi, verbal, un punct de vedere, pe marginea situației în cauză, din partea șefului de magazin Profi Super 24/7 din Urziceni. Cum omul nu a fost de găsit, am stat de vorbă cu un șef de tură care ne-a asigurat că reprezentanții locali ai retailer-ului au depus în nenumărate rânduri, la Primăria Urziceni, sesizări asupra problemei aberante a ocupării propriei parcări de către comercianți ambulanți care își justifică activitatea în perimetru afirmând că și-au plătit taxa forfetară de folosință către șeful Pieței. Toate sesizările angajaților Profi, spun aceștia, au rămas fără răspuns, fapt care trimite faptele, în integralitatea lor, în sfera unui abuz concertat al administrației locale.
Ca atare, am decis să ne adresăm Profi România, solicitând o reacție în condițiile în care, iată, la Urziceni, retailer-ul se află în situația de a vinde într-o zi, spre exemplu, mai puțină varză în magazin decât îi ”vinde” propria parcare în beneficiul unor comercianți deveniți concurenți cu sprijinul Primăriei Urziceni, urmând să revenim asupra cazului după ce vom primi răspunsul companiei.