Imagini din satelit, publicate de site-ul Naval News, au arătat cum submarinul ieșea la suprafață în zona Arctică, în Marea Barents din nordul Rusiei.
Locul unde se află un nou submarin rusesc, Belgorod, a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume. Au existat rapoarte conform cărora acesta ar fi fost desfășurat cu armele sale nucleare “apocaliptice” și “apocaliptice”. Chiar și că ar fi “dispărut” (submarinele fac asta). Imaginile din satelit arată submarinul operând în Marea Barents, la nord de Peninsula Kola din Rusia.
Vladimir Putin pare că dorește să ridice și mai mult riscul confruntării nucleare și lansează o nouă provocare pentru Occident. NATO a trimis în 2 octombrie alerte tuturor membrilor săi cu privire la submarinul rusesc cu propulsie nucleară K-329 Belgorod, care se află în mișcare. Submarinul poartă torpile nucleare Poseidon (alias Status-6), cunoscute drept „Arma Apocalipsei”, scrie ziarul italian „La Repubblica”.
Submarinul nuclear rusesc Belgorod a fost lansat la apă în luna iulie, iar în prezent ar fi scufundat în apele arctice după posibila sa contribuție în sabotarea gazoductelor Nord Stream, conform mai multor surse neoficiale.
Potrivit datelor de proiectare, K-329 are 184 de metri lungime, 18 metri lățime și nouă metri înălțime. Independența de navigare este de până la patru săptămâni. Până la șase torpile nucleare uriașe Poseidon, fiecare cu lungimea de 24 de metri și cântărind 100 de tone, pot fi transportate și lansate de la bord. Focosul nuclear are o rază de acțiune de până la 10.000 de kilometri.
NATO este îngrijorată că misiunea sa este de a testa torpila Poseidon, proiectil care are o rază de acțiune de până la 10.000 de kilometri ca mai apoi să explodeze în apropierea coastei pentru a provoca un tsunami radioactiv.
În anul 2018, Rusia a prezentat torpila ca modalitate de a garanta supremația militară a țării, cu toate că specialiștii nucleari au afirmat că același rezultat poate fi obținut cu o rachetă intercontinentală.
Această torpilă poate purta un focos nuclear, capabil să provoace un „tsunami radioactiv”. Experții compară efectul lansării sale cu lansarea unei rachete balistice intercontinentale.
O particularitate a acestui sistem este că lansările nu pot fi urmărite: torpila a fost proiectată să emită foarte puțină căldură și să se miște silențios cu o viteză de peste 100 km/h.
După cum clarifică publicația rusă RBC, Belgorod este un submarin multifuncțional cu propulsie nucleară, conceput pentru a găzdui sistemul de torpile nucleare subacvatice fără pilot Poseidon. Sistemul este conceput pentru a lovi infrastructura de coastă a inamicului, pentru a crea zone mari de contaminare radioactivă, tsunami și alte consecințe ale unei explozii nucleare pe teritoriul inamicului.
Presa a raportat că SUA și aliații săi au intensificat supravegherea pentru a detecta orice semn că Putin ar ordona armatei ruse să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei.
Analiștii spun că submarinul Belgorod nu va fi dislocat în Marea Neagră fiind o țintă ușoară.