De la începutul războiului de ocupație al Rusiei pus în scenă în Ucraina, Statele Unite a obșnuit prin a se erija, în fața opiniei publice internaționale, atât în principalul oponent al Kremlinului cât și, mult mai important, în cel mai de seamă apărător al ”lumii libere”, în eventualitatea în care confruntarea din estul Europei ar escalada.
În cei doi ani scurși de la invazie, Statele Unite au dat atât tonul campaniilor de sprijin militar, logistic și umanitar pentru Ucraina, cât și cadența sancțiunilor economice internaționale adresate Rusiei, impunând strângerea drastică a robinetului importurilor și exporturilor mondiale din și către Moscova.
Pentru sine, însă, SUA și-a rezervat un statut aparte care, în ciuda impedimentelor morale, democratice și umanitare, să nu-i pericliteze securitatea militară, supremiația tehnologică și stabilitatea economică.
Sancțiuni pe linie pentru Rusia. Mai puțin pentru uraniu, platină și îngrășăminte…
Guvernul de la Washington a interzis astfel, din Rusia, importul de petrol, diamante și alte produse imediat după începerea atacului asupra Ucrainei, iar ulterior a impus, un tarif de import de 35% la importul de oțel, aluminiu și lemn. Cu toate acestea, Washington-ul a avut grijă să permită în continuare, din Rusia, importul de combustibil nuclear, îngrășăminte minerale și metale din grupa platinei.
Cu alte cuvinte, în termeni politici, Rusia și Statele Unite se află într-o situație care nu au mai fost văzute de la sfârșitul Uniunii Sovietice. Comerțul bilateral a fost redus masiv de la începutul războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei, dar afacerile continuă la greu pe grupuri individuale de produse strategice, uraniul fiind tocmai unul dintre acestea.
Potrivit Biroului de Recensământ, parte a Departamentului de Comerț al SUA și a Agenției de Statistică, anul trecut, în plin război rus de ocupație în Ucraina, au fost achiziționate din Rusia 701,8 tone de uraniu îmbogățit cu o valoare totală de 1,19 miliarde de dolari. Aceasta este cea mai mare valoare de când au început achizițiile la începutul anilor 1990, în 2022 valoarea achizțiilor fiind de ”doar” 830 de milioane de dolari.
În general, SUA au redus drastic importurile din Rusia de la începutul războiului, de la 14,44 miliarde de dolari în 2022 la 4,57 miliarde de dolari anul trecut. Cu alte cuvinte, aproape un sfert din importurile actuale ale Americii din Rusa este reprezentată de achizițiile de uraniu.
Imediat sub uraniu, cel mai bine tranzacționat grup de produse la nivel de importuri americane din Rusia sunt îngrășămintele minerale, deși valoarea de cumpărare aici a scăzut de la 1,75 miliarde dolari în 2022 la 1,35 miliarde dolari în 2023. Pe locul trei se află paladiul neprelucrat în valoare de 1,08 miliarde de dolari în 2023, în descreștere față de cele 1,35 miliarde de dolari plătite de Washington Moscovei în 2022.
În ceea ce privește exporturile din SUA către Rusia, acestea au scăzut la 597 de milioane de dolari anul trecut, după ce încă se ridicau la 1,66 miliarde de dolari în 2022. Principalele grupe de produse aici au fost produsele farmaceutice și tehnologia medicală.
Cum a ridicat SUA sancțiunile Venezuelei pentru a compensa sancțiunile date Rusiei
Faptul că SUA este dependentă de Rusia pentru furnizarea anumitor produse – precum uraniul – a fost deosebit de evident cu trei ani înainte de începerea războiului din Ucraina. La acea vreme, SUA importau mai mult petrol rusesc decât oricând, motivul fiind acela că SUA impuseseră sancțiuni drastice Venezuelei la acea vreme.
Deoarece petrolul rusesc este similar în proprietăți cu petrolul venezuelen, acesta a fost importat în cantități mari ca înlocuitor. În 2021, importurile de petrol din Rusia au acoperit 7,9% din totalul importurilor de petrol din SUA.
Ulterior invaziei rusești din Ucraina, în 2022 Statele Unite s-au văzut nevoite să renunțe manifest la importurile de petrol din Rusia. Un an mai târziu, economia Venezuelei dădea primul semn de reviriment doar după zvonul conform căruia SUA ar putea relaxa din nou sancțiunile împotriva țării din America de Sus. Pe 19 octombrie 2023, administrația Biden a relaxat pe scară largă sancțiunile asupra sectorului petrolier al Venezuelei, acesta fiind cea mai extinsă retragere a restricțiilor din era Trump asupra Caracasului. O nouă licență generală emisă de Departamentul de Trezorerie al SUA a autorizat Venezuela, membru OPEC, care se afla sub sancțiuni zdrobitoare din 2019, să producă și să exporte petrol pe piețele alese pentru următoarele șase luni fără limitare.
Consecințele deciziei SUA s-au făcut simțite imediat în Venezuela. Președintele Petróleos de Venezuela (PDVSA) Pedro Tellechea a salutat decizia americanilor. Pe lângă Repsol din Spania și Eni din Italia, care lucrează de ceva vreme cu Venezuela la proiecte de gaze, compania franceză Maurel & Prom a anunțat că își reia imediat operațiunile în Lacul Maracaibo. De asemenea, Mitsubishi a anunțat că vrea să reia proiectul petrochimic Metanol de Oriente, Metor. Caracas a confirmat proiecte comune de petrol și gaze cu Ecopetrolul columbian și a vehiculat parteneriat chiar cu Petrobras și conglomeratul indian Reliance. Nu în ultimul rând, contractorii internaționali Halliburton, Baker și Hughes și Schlumberger se întorc și ei în câmpurile venezuelene iar ubele companii private din Venezuela, precum Suelopetrol, și-au exprimat disponibilitatea de a investi în puțuri și au prezentat executivului propunerile lor de creștere a producției de țiței ușor.