„Cu mare regret, nu am fost auziți nici de procurori, nici de judecători. Îmi pare rău că nu avem justiție în țară. Am prezentat tot, am arătat tot. Astăzi am prezentat el puțin 7 sau 8 procese verbale, unde au fost audiați martori pe faptul eventualei mele coruperi și am rugat să citească măcar un proces verbal și totul va fi clar? Credeți că a citit? Bătaie de joc”, a declarat Alexandr Stoianoglo.
Procurorul General suspendat spune că nu știe detalii despre perchezițiile repetate care au avut loc în biroul său: „Nu cunosc ce au ridicat și în general, ce pot ridica în biroul Procurorului General, în afară de materialele legate de activitatea mea, materiale de lucru, notat, subliniat. Nu pot exista porbe pe capetele de învinuire pe care astăzi acuzarea mi le înaintează. Toate dosarele în privința mea sunt inventate. Mai mult ca atât, cel puțin 3 dintre capetele de acuzare nu pot fi investigate în mod penal. Am în vedere cazul promovării legii în Parlament. Ce am eu cu asta? A fost inițiativa Guvernului RM, promovată de Guvernul Filat și amendamentele aduse. 53 sau 56 de deputați au votat. Stoianoglo a dus în eroare deputații… acolo nu a fost un amendament, au fost zeci de amendamente. Amendamentul respectiv nu are nicio legătură cu Laundromatul. Sau cazul care reiese din relațiile civile. Cazul care a avut loc în Ucraina e infracțiune împotriva familiei mele și împotriva mea”.
Pe 8 octombrie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, după o ședință ce a durat practic toată ziua, au admis parțial demersul procurorilor și au dictat arest la domiciliu pentru 30 de zile, pentru Procurorul General suspendat.
Pe 12 octombrie, procurorul Victor Furtună a contestat încheierea judecătorului de instrucție care l-a plasat pe Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, în arest la domiciliu. În aceeași zi, avocații lui Stoianoglo au anunțat că au atacat la Curtea de Apel Chișinău decizia de plasare în arest la domiciliu a Procurorului General suspendat. trei zile mai târziu, magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au respins atât recursul avocaților cât și pe cel al procurorilor.
Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depusă la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.
Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.
Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.
Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.
La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.