Din cauza deficitului de medici, cel mai mare spital din Ialomiţa se află în pericol de a fi declasat. În această situaţie nu ar mai putea asigura asistenţă medicală pentru cazurile grave, pe care ar trebui să le direcţioneze către unităţi mai bine pregătite.
În prezent, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia se află în categoria III. Pentru că unitatea medicală nu va mai putea asigura linie de gardă continuă pe la Terapie Intensivă ar putea fi inclusă în categoria IV.
Managerul spitalului, Liviu Patrichi, spune că nu doreşte să se ajungă în acest punct critic şi face eforturi pentru a găsi o soluţie. Problema este dată în acest moment de plecarea unui medic anestezist dintre cei 5 care lucrează la Secţia ATI.
“Situaţia nu este doar la Spitalul Judeţean din Slobozia, e la nivel sistemic. Am găsit o soluţie de avarie, va veni un medic din Bucureşti, dar acest lucru nu e pe termen lung, nici măcar pe termen mediu. Nu dorm noaptea, sunt doar cârpeli. 30% din timpul meu îl dedic găsirii medicilor: caut, întreb, încerc să conving… Medicii anestezişti preferă mediul privat, unde o gardă ajunge la 3.500 de lei, faţă de un spital public, unde un medic tânăr primeşte pe o gardă 530 de lei. Dacă vine de la Bucureşti, asta înseamnă navetă. Un dus-întors Bucureşti-Slobozia însemnă 200 de lei. Îi convine să vină pentru o gardă din care rămâne în buzunar cu 300 de lei? Nu, categoric, nu! Da, declasarea, dacă s-ar întâmpla, aduce pagube financiare spitalului. Aproximativ 30% din veniturile din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru spitalizarea pacienţilor acuţi, se pierd. Este vorba despre costuri semnificative”, explică managerul.
Concurs cu un singur candidat
În situaţia în care vor rămâne doar 4 medici, din care 2 pensionari, gărzile nu vor mai putea fi acoperite continuu. În acest mod, spitalul are toate şansele să fie declasat şi trecut într-o categorie inferioară. În această situaţie, unitatea medicală va fi obligată să transfere pacientul către cel mai apropiat spital unde pot fi oferite consultaţii în cadrul unei Secţii Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI).
Deşi au fost scoase la concurs 27 de posturi pentru medici pentru secţiile Neonatologie, Cardiologie, ATI, Pediatrie şi Neurologie, un sigur specialist a dorit să dea curs ofertei din Bărăgan.
Conducerea unităţii medicale spune că medicii aleg să profeseze în marile oraşe, iar spitalul oferă facilităţi limitate. marile centre universitare sunt preferate de medicii tineri şi este de înţeles această alegere.
„Sunt alte oportunităţi. La un spital public de provincie nu se îngrămădeşte nimeni să vină. Este o situaţie critică, pentru care, eu, ca manager, nu au pârghiile necesare, instrumentele, ca să o rezolv. Ca să pot angaja un medic, procedura durează între 3 şi 6 luni. Nu mai vorbim despre faptul că Anestezia este o specialitate unde nu sunt medici“, mai spune Patrichi.