Temperaturile scăzute aduc o serie de probleme de sănătate, mai ales răceli sezoniere, cât și reactivarea unor probleme cronice precum sinuzitele.
Ce este sinuzita
„Inflamația sinusală, adică sinuzita, este o îmbolnăvire relativ frecventă, mai ales localizarea maxilară și cea frontală. Zonele etmoidale sau sfenoidale sunt mai rar afectate. Durerea, pricipalul simptom, este proiectată la nivelul feței și corespunde localizării inflamației. Simptomatologia nazală se manifestă prin obstrucție supărătoare însoțită de secreții abundente mucopurulente, uneori cu miros neplăcut și greu de eliminat”, spune Dr. Dragoș Peteu, medic homeopat și membru al Societății Române de Homeopatie.
Cum se tratează sinuzita
Tratamentul poate fi medicamentos și/sau chirurgical. În secția ORL specialiștii intervin pe cale operatorie. Sunt vizate corecțiile deviațiilor de sept, ablația polipilor și drenajul sinusurilor.
„Terapia medicamentoasă se face atât pe cale generală cât și pe plan local (picături) cu antibiotice, antiinflamatoare și analgezice. Dar există și tratamente adjuvante cu uleiuri esențiale, ceaiuri, extracte gemoterapice, inhalații cu diverse substanțe, fototerapie cu lumină polarizată, etc”, adaugă specialistul.
Remedii homeopate în lupta cu sinuzita
În sinuzite, tratamentul homeopat poate fi de sine stătător sau complementar. Iată câteva remedii utile recomandate de către medicul homeopat, Dragoș Peteu:
1. Silicea, este indicat atunci când:
– pacientul este extrem de friguros, mai ales în zona capului motiv pentru care și-l acoperă întotdeauna;
– extrem de sensibil la curentul de aer;
– durere de cap frontală, mai ales deasupra nasului;
– vertij în perioada acutizării sinuzitei;
– dureri pulsatile de nas și sinusale;
– dureri maxilare ce însoțesc secreții galben verziu;
– sinuzite recurente și sinuzita cronică.
Silicea este un remediu excelent pentru că favorizează eliminarea, evacuarea colecțiilor (chiar purulente) oriunde s-ar afla cu condiția să existe o cale ușoară de eliminare la suprafață (util ca adjuvant după puncții sau operații sinusale).
2. Spigelia anthelmia este remediul ideal când este afectată partea stangă:
– durerea sinusală, cu implicarea ochiului stâng frecvent înțepătoare, este agravată de atingere, tutun, mișcare, aplecare, vibrații;
– de obicei apare și aversiune la cafea pe lângă cea la fumul de țigară;
– o particularitate mai rară este durerea de făță ameliorată la spălarea cu apă rece dar care se accentuează după aceea;
– durere nevralgica de ochi stâng mai accentuată ziua (începe dimneața și ține până la asfințit) și agravată de mișcare, aplecare, atingere, consum de ceai;
– uneori găsim la pacienți frica de ace sau de înțepături, pe stânga, durere în omoplat și, amorțeală în braț, chiar și palpitații mai ales în contextul reactivării sinuzitei;
– la copii mai mari, ca simptome însoțitoare, observăm frecvent mâncărimi nazale și parazitoze digestive (oxiuri).
3. Sanguinaria canadensis pentru afectarea parții drepte:
– dureri, pulsatile, congestive, chiar nevralgice pe partea dreaptă a feței ce cuprind ochiul drept;
– dureri agravate de mișcare, lumină, foame și ameliorate de repaus, somn, întuneric;
– periodicitate la 7 zile;
– obstrucție nazală pe dreapta;
– polipi;
– diaree la sfârșitul răcelii;
– durere în omoplatul drept.
4. Lycopodium clavatum, un alt remediu pentru partea dreaptă, este util când catarul, adică secreția nasală se complică cu sinuzita frontală iar durerile sunt mai intense după masă (16-20).
5. Medorrhinum este un remediu util la copii.
Simptome asociate:
– copii cu mult temperament care-și rod unghiile, foarte activi și greu de cotrolat;
– secreția nazală curge mai ales prin spate și generează tuse;
– dorința de fructe necoapte și limonadă;
– se culcă tărziu și dorm pe burtă sau în “poziție fetală”;
– doresc să umble desculți.
6. Kalium bichromicum este remediul pentru acele sinuzite în care pacientul se confruntă cu secreții aderente, vâscoase, greu de eliminat, de culoare galbenă sau galben-verzuie de care nu scapă oricât ar sulfa nasul (de aceea folosește, adesea excesiv, picături nazale). Durerile continue sau intermitente, intense sau sâcâitoare sunt în zona sinusurilor (frontal, maxilar) și sunt însoțite de senzația de inflamat, umflatură, plin sau acumulare. Orice răceală afectează zonele sinusale și secrețiile sunt caracteristice, vâscoase și colorate.
7. Scutellaria laterifolia , un remediu rar prescris, mai ales azi când cei mai mulți pacienți vin la cabinet după tratamente prelungite, este util în cazuri cronice unde este evidentă supresia manifestărilor sinuzitei. Iată și simptomele însoțitoare:
– dureri de cap, frontale, supraorbitale, înțepătoare, persistente după răceli, mai intense dimineața, agravate de zgomote, lumină, mirosuri puternice și ameliorate de mișcare, mai ales de plimbare în aer liber; uneori durerile sunt extrem de supărătoare;
– concentrare dificilă și randament scăzut la lucru mai ales după apariția sinuzitei;
– vertij (mai ales după răceli);
– oboseala cronică (apărută după răceli frecvente);
– iritabilitate (mai ales la copii, rămasă după răceală) și un sentiment de nemulțumire;
– sensibilitate și neplăcere cauzată de tutun (chiar la fumători);
– tulburări de somn manifestate prin insomnia din convalescenta (după episode de răceală), coșmaruri și vise înfricoșătoare, somn neodihnitor și trezire târzie;
– la unii pacienți, pe fondul evoluției cronice și a tratamentelor îndelungate fară rezultate evidente, se pot dezvolta diverse frici cu teme (de dezastre, că se poate întâmpla ceva neplăcut, de ghinion, etc) și intensități variable mergând până la atacuri de panică (nocturne foarte rare ziua).
Importanța simptomatologiei în prescierea remediului homeopat este evidentă. Pentru recomandări personalizate cere sfatul specialistului homeopat.