Proiectul a fost demarat în 2021, a costat 81 de milioane de lei și a fost pus în funcțiune în 2014. Nici acum el nu poate fi accesat de medici. În prezent, aceștia află informații vitale despre medicamentele luate de bolnavi sau alte afecțiuni direct de la pacienți sau de la rudele lor.
Deși trebuia să fie folosit până acum, Casa Națională de Asigurări de Sănătate spune că încă se fac probe pentru a funcționa corespunzător.
Dosarul electronic al pacientului este în teste, se fac niște probe să fie funcțional fără probleme. În maximum zece zile va fi funcțional. Există o secțiune în dosar unde se pun de către medic antecedentele declarate de pacient pentru istoricul din urgență, arată CNAS.
În 2016, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională privind dosarul electronic de sănătate (DES), susținând că încalcă regulile de protecție a vieții private. La recomandarea Curții Constituționale, CNAS a lucrat la posibilitatea anonimizării datelor pacientului, la solicitarea acestuia, însă nici acum DES nu ajută pacienții și medicii.