Moscova plănuia să cheltuiască sute de milioane de dolari în plus, ca parte a campaniei sale secrete de slăbire a sistemelor democratice și de promovare a forțelor politice considerate a fi aliniate intereselor Kremlinului, potrivit analizei cerute de administrația Biden în această vară.
Un oficial american de rang înalt, care, la fel ca alți oficiali, a vorbit marți cu reporterii sub rezerva anonimatului, a declarat că administrația a decis să declasifice unele dintre concluziile analizei în încercarea de a contracara capacitatea Rusiei de a influența sistemele politice din țări din Europa, Africa și din alte regiuni.
„Punând reflectorul asupra finanțării politice secrete rusești și a încercărilor rusești de a submina procesele democratice, le punem acestor partide și candidați străini în vedere că, dacă acceptă bani rusești în secret, putem și vom demasca acest lucru”, a declarat oficialul.
Printre țările în care au fost identificate astfel de activități se numără Albania, Muntenegru, Madagascar și, potențial, Ecuadorul, potrivit unei surse din administrație familiarizată cu această chestiune.
Oficialii au indicat o țară asiatică, pe care au refuzat să o numească, unde au spus că ambasadorul rus a dat milioane de dolari în numerar unui candidat la președinție. Aceștia au spus că forțele legate de Kremlin au folosit, de asemenea, companii fantomă, grupuri de reflecție și alte mijloace pentru a influența evenimentele politice, uneori în beneficiul grupurilor de extremă dreapta.
Înaltul oficial a declarat că guvernul american a detectat o creștere a finanțării politice secrete rusești în 2014. Analiza nu a abordat activitățile rusești în Statele Unite.
Evaluările atât ale agențiilor de spionaj americane, cât și o anchetă bipartizană a Senatului au concluzionat că Rusia, sub conducerea președintelui Vladimir Putin, a lansat o campanie de interferență în alegerile prezidențiale din 2016 pentru a-l ajuta pe candidatul de atunci, Donald Trump.
Publicarea detaliilor despre presupusa campanie de influență politică a Kremlinului are loc în contextul în care Statele Unite își extind sprijinul militar pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, aflat acum în a șaptea lună.
De la începutul acestui an, Casa Albă a luat măsura neobișnuită de a publica în mod repetat informații declasificate legate de intențiile și acțiunile Moscovei legate de Ucraina, parte a unei încercări de a respinge ambițiile lui Putin în această țară și de a contracara ceea ce oficialii americani au descris ca fiind operațiuni de dezinformare rusești.
Un demers al Departamentului de Stat adresat luni ambasadelor americane din peste 100 de țări a descris presupusele activități rusești și a sugerat măsuri pe care Statele Unite și aliații săi le pot lua pentru a riposta, inclusiv sancțiuni, interdicții de călătorie sau expulzarea presupușilor spioni ruși implicați în activități de finanțare politică.