Postarea a fost făcută pe un canal al unui jurnalist apropiat de politica Kremlinului și a serviciilor de securitate rusești, Semen Pegov și a adunat deja 800.000 vizualizări din rândul celor peste 1,2 milioane de urmăritori.
„Urgent! (Maia) Sandu pregătește mobilizarea militară în Moldova!
Acest lucru este raportat de surse de încredere ale proiectului @wargonzo din Chișinău.
Potrivit informațiilor noastre, curatorii au însărcinat-o deja pe Sandu să cerceteze măsura unei mobilizări militare de amploare în Moldova – pentru a deschide un front suplimentar pentru Rusia împreună cu trupele române. Nu este exclusă opțiunea ca moldovenii mobilizați să fie trimiși să lupte în interesele grupării teroriste UG („Statul Ucrainean”) la Nikolaev și alte zone fierbinți”, se arată în postarea jurnalistului pro-Kremlin.\
Guvernul de la Chișinău demonteză zvonurile lansate de propagandistul rus
Pentru a evita răspândirea minciunilor și panicii vehiculate de aparatul de propagandă al Moscovei, Ministerul Apărării de la Chișinău a reacținat imediat dezmințind zvonurile lansate.
„ ATENȚIE! FALS!
Informația apărută în sursele mass-media din Federația Rusă, precum că șefa statului, Maia Sandu, se pregătește să anunțe mobilizare militară în toată țara – este falsă.
Potrivit Legii Nr.212 din 24.06.2004 privind regimul stării de urgență, de asediu și de război: mobilizarea este demarată odată cu declararea stării de asediu sau de război Parlamentul Republicii Moldova este cel care declară mobilizare la propunerea Consiliului Suprem de Securitate, iar președintele Republicii Moldova, poate declara, cu aprobarea Parlamentului, mobilizarea parțială sau generală.
În Republica Moldova nu este stare de asediu și nu există premize pentru declararea mobilizării.
Îndemnăm pe toți să se informeze doar din surse credibile și oficiale. Împreună prevenim dezinformarea” au declarat oficialii de la Chișinău.
Republica Moldova, ținută în permanentă teroare de amenințările Moscovei
Vladimir Soloviov, un cunoscut propagandist al regimului Putin a încercat, în cursul verii, să alimenteze niște tensiuni inter-etnice din Republica Moldova lansând atunci informații false despre „înăbușirea unor proteste antiguvernamentale” împotriva găgăuzilor.
Măsura a venit ca o reacție a Moscovei împotriva deciziei guvernului Maia Sandu de a pune sub control anumite canale ale propagandei ruse din Republica Moldova care alimentau dezinformarea și dezbinarea populației; în context, au fost atunci interzise site-urile Sputnik și Gagauznews.