Compania românească Hidroelectrica, principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național din România, și Energocom, furnizorul central de energie electrică al R. Moldova, au semnat un contract de furnizare de 100 MX. Anunțul a fost făcut de ministrul român al Energiei, Virgil Popescu.
„Energie electrică pentru Republica Moldova! Hidroelectrica și Energocom, companie desemnată de Guvernul Republicii Moldova, au semnat astăzi un contract de furnizare – 100 MW. În această noapte începe furnizarea de energie electrică, pentru Republica Moldova. Am fost, suntem și vom fi alături de cetățenii din Republica Moldova”, a scrie Virgil Popescu pe Facebook.
Guvernul României a adoptat ieri o ordonanță de urgență, potrivit căreia ”în situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la prețul de referință prevăzut în anexa nr. 2. Energia electrică vândută în aceste condiții acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova.”
Guvernul de la București a operat modificări în legislație, astfel ca R. Moldova să poată cumpăra din România energie electrică la un preț de aproximativ 90 EUR/MWh. Un anunț în acest sens a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu.
„România ajută Republica Moldova într-un moment de grea încercare pentru noi. Vom putea cumpăra energie electrică din România la un preț de 450 RON/MWh (aproximativ 90 EUR/MWh) datorită modificărilor în legislație făcute astăzi de Guvernul României în urma discuțiilor cu Guvernul Republicii Moldova. Energia electrică va avea un preț mai mic decât prețurile de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care nu-l mai putem primi din Ucraina, începând cu data de 14 octombrie. Acest lucru este posibil, deoarece am reușit sincronizarea sistemului nostru cu sistemul electroenergetic european încă în martie.
Pentru a veni în ajutorul Republicii Moldova, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova”. Conform decizie CSE, Energocom este compania desemnată. (…)
Datorită deschiderii sufletești și a sprijinului călduros oferit de România pentru cetățenii noștri, știm că nu suntem singuri și avem un prieten pe care ne putem baza în situații de urgență maximă. Plecăciuni, România!”, se arată în mesajul lui Spînu.
Ministrul mai precizează că energia necesară poate fi cumpărată în cazul în care producătorii din România au suficiente cantități disponibile.
În context, Spînu a reiterat mesajul cu privire la reducerea consumului de energie electrică.
„De aceea, este important și vă rog să reducem în continuare consumul cât de mult putem. Ieri am văzut o mobilizare frumoasă din partea cetățenilor de a ne aduce fiecare contribuția la un consum mai mic. Haideți să facem acest efort. Este pentru Republica Moldova!”, a subliniat Spînu.
Până în această lună, R. Moldova primea integral energie electrică de la MGRES. Asta după ce Ucraina a decis să sisteze exporturile de energie electrică din cauza atacurilor rusești cu rachete asupra obiectelor de infrastructură energetică. Măsura a lovit puternic și în securitatea energetică a R. Moldova, care importă 30 la sută din curentul consumat.