Suma reprezintă chirii și taxe restante, plus majorări, pentru depozitarea, din decembrie 1916 și până în prezent, a Tezaurului Românesc la Kremlin și în localul Casei de Împrumuturi și Depozite a Rusiei.
Intanța a reținut, conform propriilor formulări, ”un cuantum de bun simț” al serviciilor de găzduire și îngrijire, stabilit la un milion de dolari pentru fiecare an în care valorile românești s-au aflat ”în grija Moscovei”.
”Gândiți-vă că Tezaurul Românesc ocupă, desfășurat, de mai bine de un secol, nu mai puțin de un hectar de spații speciale de depozitare și conservare la Moscova. Noi credem că 100 de dolari metrul pătrat anual reprezintă o taxă de bun simț pentru valorile vecinilor noștri, cu atât mai mult cu cât, an de an, specialiștii ruși au făcut adevărate sacrificii pentru păstrarea în bune condițiuni a tezaurului la Moscova”, a declarat Kuzmina Stalinskaya, ofițer pentru relațiile cu statele din Europa de Est al Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comert și Industrie a Federației Ruse.
”Românii ar trebui să fie recunoscători!”
”Rusia nu ar trebui criticată ci ar trebui ca românii să-i fie recunoscători pentru tot efortul depus în prezervarea valorilor din Tezaur. Gândiți-vă doar la faptul că, zi de zi, timp de 40 decenii, între 1916 și 1956, personalul de la Kremlin a trebuit să scoată în curtea palatului Cloșca cu Puii de Aur a românilor, să îi dea apă, grăunțe și să curețe găinațul în urma ei. Gândiți-vă ce efort înseamnă ca, măcar o dată pe lună, să scoți la aerisit epitafurile Mănăstirilor Cozia, Dobrovăț, Slatina, Bistrița, și să scoți praful adunat de secole în ele, cu palma de covoare”, a continuat Stalinskaya, menționând la final: ”Pentru noi, repetăm, așa-zisa problemă a Tezaurului românesc depozitat la Moscova nu mai există. Există, însă, această nouă obligație de plată a României, a cărei neachitare s-ar putea să ne facă să mai smântânim o dată vagoanele cu aur, cuferele cu argint și geamantanele pline cu pietre prețioase pe care, cu atâta generozitate, românii ni le-au oferit spre păstrare în 1916.”