De ce? Pentru că suma frizează în primul rând minima rezistență când vine vorba de cheltuielile curente. Căci una e să plătești întreținere, spre exemplu, în Militari și alta în Romană. Apoi mai sunt o sumedenie de argumente. Dar să le luăm pe rând…
Începem cu mâncarea…
Fără ea nu poți. Bugetul MINIM necesar pentru a mânca doar prânzul în București este de 35 de lei pe zi. Sigur, și asta e o sumă foarte mică pentru mulți, în vreme ce alții o să spună probabil că se descurcă și cu 20… Poate doar dacă mănâncă pâine albă cu salam și cașcaval feliat.
În fine. Să luăm orientativ suma de 35 de lei, pe care dacă o înmulțim cu 30 de zile ne iese un total de 1050 de lei, rotunjit la 1000, de dragul discuției. Deci dintr-un foc am și tăiat 1000 de lei din bugetul de 5000 al lui Negoiță. Și asta, repet, doar pentru mâncarea de prânz. Mai punem obligatoriu un 20 de lei micul dejun, plus alți 20 de lei ce mai mănânci seara și ai sărit în încă 1200 de lei care se adaugă la ăia 1000 amintiți anterior. Total 2200. 2200 de lei doar mâncarea, domnule primar! Și așa am mai rămas, dintr-odată, cu 2800 de lei din bugetul lui Negoiță.
Mai departe mergem cu întreținerea…
Păi o întreținere minimă la un apartament cu două camere n-are cum să fie sub 250 de lei, dar asta în cazuri rarisime. Mergem pe o medie decentă, cum zice dom’ primar? Să zicem 300 de lei, la două camere, în medie? Mergem. Și dintr-o dată, ajungând la 2500, bugetul lui Robert Negoiță s-a dus pe jumate.
După care, vrei, nu vrei, adaugi lumina. La 2 camere n-ai cum în veci să scazi sub 100 de lei, sigur asta la minima rezistență. Adaugă internetul și telefonul și dintr-o dată mai punem aproape 100 de lei, Cu aceste benficii ale civilizației ajungem la 2700 de lei din frumosul buget al edilului de la 3.
Socoteala merge ”ca pe roate” cu transportul…
Că doar n-o să stăm numai în casă. Ai mașină, e nasol, că litrul de benzină e 7,15 lei, ori la un plin de 50 de litri, asta înseamnă, rotunjit, 350 de lei. Dar hai să spunem că nu ai mașină, ci mergi cu metroul. Ieșim tot pe acolo, că nu văd cum ai putea să te descurci fără 10 cartele de 10 călătorii care, așa cum știm, sunt 25 de lei bucata. Aplicăm o medie între transportul individual și cel în comun și ne ies 300 de lei. Cu care, bref, constatăm că ajungem la 3000 de lei din bugetul lui Negoiță, dați doar pe cheltuieli.
Cât ne mai rămâne? 2000 de lei. Cu care trebuie să te și îmbraci Sigur, nu-ți iei un rând de haine noi la fiecare lună, dar de un tricou, un pantalon ceva, tot te mai lipești și atunci mai pui și aici măcar 100 – 200 de lei. Plus că poate că vrei și tu să ieși cu partenerul/partenera în weekend la un film, să zicem, ori nicio intrare la filmele din mall nu mai e sub 40 de lei. Ori două persoane, asta înseamnă 80, ori două weekend-uri, ca să nu zicem chiar patru, plus niște floricele ceva, te duci în 200. Cu tot cu transportul de care aminteam anterior, ajungem lejer la 3400 din bugetul lui Robert Negoiță.
Păi da, deci are dreptate omul…
…o să spui tu, pentru că mai rămâi cu 1600. Deci trăiești bine, mai pui și deoparte. Din banii ăștia îți poți lua o carte, poți merge la un concert, și poți achta o rată la creditul bancar făcut pentru concediul estival. Sigur, asta dacă presupunem că nu te îmbolnăvești niciodată. Căci dar dacă ai ghinion și te-a prins gripa sau viroza, ăia 1600 de lei se înjumătățesc rapid pe una bucată consultație plus ce medicamente ți-o prescrie acolo doctorul.
Concluzia? Da, se poate trăi foarte bine cu 1000 de euro în București. Dar doar în Bucureștiul imaginar din mintea lui Robert Negoiță…