Ofensiva anticoronavirus a autorităților, în baza căreia s-au impus măsuri draconice de igienizare și sterilizare prin spitale, nu a fost primită chiar așa cum se crede, adică cu brațele deschise, prin toate așezămintele sanitare.
Prin unitățile medicale ceva mai ferite de pericolul coronavirusului, specializate în alte domenii decât cel infecțios, preocuparea pentru igienă intensivă și pentru calitatea produselor sanitare a început să deranjeze.
”Este adevărat, dezinfectantele asta care vin acum sunt din ce în ce mai concentrate, poate chiar mai concentrate decât ar trebui. Am auzit de medici care s-au prezentat la camera de gardă, cu arsuri extrem de serioase pe membrele superioare, provocate de faptul că, în panica provocată de coronavirus, pacienții au început să-și dezinfecteze serios inclusiv buzunarele, portmoneele și bancnotele”, ne-a declarat o sursă din Ministerul Sănătății.
”Cred că e și puțin exces de zel românesc aici. Cum s-a auzit că e jale cu materialele de protecție sanitară, cum producătorii de dezinfectante au început să bage concentrații mai mari, pentru eventualitatea în care le-ar dilua cineva pe dumul de la magazie până la saloane sau cabinet. Până acum s-au ars zeci de medici și asistente, deci situația e dramatică. Ni s-a raportat că la spitalele mari unele asistente s-au ars atât de tare, de pe urma contactului cu dezinfectanții, încât nici n-au mai putut număra bancnotele din șpagă, li se distruseseră buricele degetelor”, au precizat aceleași surse.
Chiar și pacienții pare-se că au avut de suferit. De pildă, un bolnav internat pentru o banală hernie inghinală s-a ales cu arsuri severe după ce s-a sprijinit cu palmele de un dulap curățat în prealabil cu dezinfectant, arsurile fiind atât de serioase încât, timp de trei zile, asistentele, infirmierele și medicii care treceau pe la el au fost nevoiți să-i bage ei mâna în buzunar, ca să-și ia, fiecare, ce șpagă i se cuvenea – 10 lei la infirmiere, 20 lei la asistente, 50 la asistenta șefă și 100 de lei la domnii doctori.
În același timp, asociațiile pentru protecția animalelor din România se declară șocate de tratamentul inuman la care sunt supuși gândacii de prin spitalele de la noi.
”Până acum, gândacii erau aproape considerați specii ocrotite în spitale. De când cu scandalul ăsta cu coronavirisul s-au băgat concentrații și de opt-nouă ori mai mari în substanțele dezinfectante și mor gândacii pe capete. Este o crimă ecologică! Dacă lucrurile continuă, lanțul trofic din România va fi grav afectat, nu vă dați seama? Dacă mor gândacii, o să dispară și virusurile, dacă dispar virusurile, o să dispară și șobolanii, iar dacă dispar șobolanii noi pe cine mai votăm în Parlament?”, au declarat reprezentanții Asociației ”8 lăbuțe”, care luptă pentru dreptul la viață al păduchelui, ploșniței și cârcalacului de salon.