Însă întreaga cantitate de gaze rusești ajunge în stânga Nistrului, iar în schimb Tiraspol livrează electricitate autorităților de la Chișinău.
,,Întregul volum de gaz de la furnizorul rus este trimis pentru nevoile SRL Tiraspoltransgaz, inclusiv pentru producerea de energie electrică pentru malul drept al Republicii Moldova”, a anunțat șeful Moldovagaz.
Prețul majorat a stârnit indignarea unor politicieni
Anunțul privind tariful majorat al gazelor rusești a fost criticat de Alexandr Slusari, membru al Platformei DA, o formațiune în afara Parlamentului din statul vecin.
,,Iară există o înțelegere obscură cu Gazprom? La insistența societății Vadim Ceban azi, cu întârziere suspectă, a anunțat prețul de achiziție a gazului de la Gazprom pentru luna ianuarie. Doar că această cifră de 1230 dolari pentru 1000 m3 pare mie una incredibilă, care are drept scop justificarea schemei cu cedarea întregului volum de gaze Transnistriei. Vă amintesc formula formării prețului la gaz pentru trimestru I și IV conform contractului cu concernul rus. 30 % să fie raportat la prețul gazului la hub-ul de gaze TTF din Olanda în ultima zi a lunii anterioare lunii de livrare. Alte 70 la sută din prețul „ de iarnă” sunt formate din prețurile Platts a unui mix de produse petroliere precum benzina, motorina sau păcura, calculate la distanța de 9 luni până la luna stabilirii prețului. Vă amintesc că prețul de livrare a gazului de la Gazprom pentru luna noiembrie 2022 a fost de 815 dolari, iar pentru luna decembrie 2022 – 785 dolari. Ce s-a schimbat timp de o lună ca acest preț s-a majorat brusc tocmai cu 57 % ?”, a scris acesta pe rețelele sociale.
Astfel, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu explicații suplimentare.
,,Conform clauzelor contractuale de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova între SAP „Gazprom” și SA „Moldovagaz”, la determinarea prețului contractual al gazelor naturale se aplică noțiunea de „preț de bază”, care se calculează anual pe baza datelor efective ale vânzărilor de gaze SAP „Gazprom” către țările non-CSI pentru perioada aprilie-decembrie a anului precedent. În legătură cu cele expuse, conform contractului dintre SAP „Gazprom” și SA „Moldovagaz”, „prețul de bază” se calculează în prima lună de furnizare a anului curent. Până la moment, SAP „Gazprom” nu a expediat oficial SA „Moldovagaz” datele inițiale pentru determinarea prețului al contractului pentru ianuarie 2023”, a punctat Vadim Ceban.
Republica Moldova riscă să rămână oricând fără gazele rusești
Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa, având deficit de lumină și gaze naturale.
Concernul rus Gazprom amenință statul moldovean că va întrerupe furnizarea gazelor naturale, iar din toamna anului 2022, a redus substanțial cantitatea livrată din cauza „unei probleme tehnice”, nerespectând prevederile contractului. Astfel, autorităţile de la Chişinău sunt în proces de stocare a gazelor în România şi Ucraina, ca să facă faţă situaţiilor neprevăzute.
Gazprom a anunțat și anterior că este pe punctul de a opri livrările de gaze, pentru că auditul datoriei MoldovaGaz, care potrivit gigantului rus constituie 700 de milioane de dolari, nu este gata. La sfârșitul verii, termenul de realizare a auditului a fost extins, iar conducerea Guvernului de la Chișinău a anunțat că au fost selectate două companii internaționale pentru procesul de auditare, dar rezultatul va fi cunoscut mai târziu