„Am fost la New York la restaurantul Quality Meats. Ne-am omenit, am consumat, apoi a venit nota de plată. Am lăsat 10% bacșiș și au venit cei de acolo să ne întrebe dacă este vreo problemă. „A fost totul ok? V-a deranjat ceva?”, am fost întrebați. Oamenii de la restaurant chiar erau îngrijorați. Le-am spus că totul a fost ok și le-am zis: „dar de ce întrebați?” Și-au dat seamă că suntem de pe altă planetă și ne-au zis că acolo bacșișul este 20%. Noi am dat prea puțin, asta era ideea”, a povestit Mircea Badea la Antena 3 CNN, potrivit DcNews.
În România, bacșișul se impozitează începând de anul acesta
Amintim că, de la 1 ianuarie, în România bacșișul e trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal și se impozitează.
Legea obligă operatorii economici să includă în nota de plată rubrici în care clientul să aleagă nivelul de bacșiș pe care vrea să-l ofere: între 0 și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie oferită clientului în prealabil emiterii bonului fiscal. În plus, și nota de plată trebuie să conțină și ea o rubrică în care clientul să poată înscrie bacșișul, în valoare absolută.
Cei care încalcă legea riscă amenzi de la 2.000 la 4.000 de lei. ANAF a admis deja că aplicarea actului normativ implică anumite probleme.