În Buzău, două cadre didactice alimentau piața din oraș cu droguri sintetice, deosebit de periculoase, iar în Bacău un profesor de engleză își făcuse în grădina bunicii o seră în care cultiva canabis.
Lovite cu berbecul, ușile locuințelor folosite de traficanți au cedat, rând pe rând, în fața polițiștilor și procurilor DIICOT – porniți, marți dimineață, într-o acțiune descrisă de unii drept mamut, pentru combaterea traficului de droguri. Căutau în jur de 200 de indivizi. Printre ei, un cuplu de profesori din Buzău.
Mihai Pușcă preda economie în două școli din județ, iar partenera lui, Olivia Diallo, fosta soție a unui fotbalist francez din Liga a II-a, era psihopedagog la un liceu pentru tineri cu deficiențe de auz.
Potrivit DIICOT, cei doi cumpărau droguri de la dealeri din Vrancea, Brăila și Teleorman prin intermediul unei aplicații criptate unde plăteau cu criptomonede și le distribuiau apoi la ei în oraș.
Profesorii evitau să îi întâlnească pe cei cărora le vindeau droguri și foloseau o metodă inspirată din filmele de spionaj ca să livreze marfa. Plasau substanțele interzise în locuri ferite din Buzău și, după ce cumpărătorii făceau plata online, le trimiteau acestora coordonate GPS ale ascunzătorii.
Profesorii vindeau de la canabis la droguri sintetice de tipul așa-zisului „cristal”, folosit ca alternativă la metamfetamină, dar și de „designer”, canabioide. Din rețeaua lor făceau parte alte 23 de persoane – pe care polițiștii le-au dus la audieri.
Cu traficul de droguri se ocupa și un profesor de engleză din Bacău. Cadrul didactic care preda la 3 școli din județ avea, în grădina bunicii, o seră în care cultiva canabis.
Vecin: „Nu l-am mai văzut de când a început școala. După ce a început școala a plecat”.
DIICOT spune că profesorul de engleză – care pe internet se declara „lector consecvent al Bibliei” – vindea drogurile pe care le producea în seară cu 70 lei gramul.
În Târgoviste, drogurile, cumpărate de unii dealeri „pe datorie” de la traficanți, ajungeau în școli și licee. Gramul de canabis era dat elevilor cu 50 de lei.
Tinerii erau preferați drept clienți și de o rețea de traficanți din Caraș Severin. Aici, o parte dintre cumpărători se transformau ulterior în vânzători. Drogurile – canabis, ecstasy, amfetamină și cocaină – ajungeau în zonă din Belgia și Germania ori de la o altă rețea care acționa în Timiș.
Drogurile care ajungeau în Caraș-Severin din vestul Europei erau introduse în țară prin punctul de trecere a frontierei Nadălac II, cu mașina. Stupefiantele erau ascunse în bagaje de mână, printre alimente – care să le mascheze mirosul.
În Arad, cel mai apropiat oraș de vamă, distribuția drogurilor era asigurată de 13 tineri.
Mai mulți indivizi care vindeau cocaină au fost vizați de percheziții și în București.
În 23 județe s-au făcut marți descinderi pentru combaterea traficului de droguri. În total au fost organizate 37 de acțiuni și circa 200 de persoane au fost duse la audieri.
Deși benefice, astfel de acțiuni rămân din păcate fără ecou. După ce ajung în instanță, mulți dintre dealeri rămân fie liberi, fie sub control judiciar sau în arest la domiciliu. De pildă – dosarul cocainei de la Marea Neagră – unul dintre cele mai mari dosare de trafic de droguri de la noi, este în continuare în cameră preliminară la Tribunalul din Tulcea, ceea ce înseamnă că în această perioadă nu a început judecata. Asta după ce, în martie 2019, polițiștii români au descoperit pe plaja din Sfântul Gheorghe peste o tonă de cocaină de 90 la sută puritate.