După mai bine de trei luni de pseudo frământări administrative într-un Urziceni sufocat de gunoaie, după săptămâni în șir în care cetățenii urbei au fost siliți să înoate în levigatul menajer iar mormanele de deșeuri au umplut spațiile verzi din vecinătatea ghenelor, aprinzându-se spontan în perioada de caniculă, Primăria a pus batista pe țambal în cazul conflictului cu incompetenții de la Rosal, renunțând la rezilierea contractului de curățenie, ba chiar obținând, cu largul concurs al dezorientaților consilieri locali, o mărire a tarifelor de salubrizare.
Deznodământul halucinant s-a consemnat săptămâna trecută, după o ședință extraordinară în care aleșilor locali li s-a băgat sub nas, la propriu, complet neanunțat, cu doar câteva minute înaintea ședinței, un proiect de hotărâre prin care se abrogau normativele anterioare și se propunea continuarea contractului cu Rosalul și indexarea prețului serviciului per capita cetățenească. Argumentația edilitară a fost cea obișnuită în situațiile de presiune, pledoaria pentru continuitate a primarului Sava dezvoltându-se în zona deja cunoscutului ”dacă nu votați abrogarea rezilierii, or să vină ăștia de la Rosal cu o armată de avocați și o să plătim despăgubiri!”. Asta la doar câteva săptămâni după ce, în ședința din 30 septembrie, același Sava îndemna aleșii să voteze rezilierea contractului, anunțând public că Rosalul înștiințase Primăria asupra faptului că nu își mai poate onora contractul de salubrizare!
O vară de foc (la propriu) și de miros la ghene…
În iulie 2019, Primăria Urziceni și SC Rosal au început să se acuze reciproc, pe canale mai mult sau mai puțin oficiale, pentru aspectul din ce în ce mai mizer al municipiului. În timp ce străzile erau măturate din doi în doi, iar containerele de gunoi dintre blocuri erau golite cu întârziere și ultraselectiv, operatorul de salubritate a lansat varianta vinei administrative, pretextând că neplata sumelor datorate pentru servicii de către municipalitatea atrăgea, pe cale de consecință, neplata salariilor către angajați și implicit plecarea acestora.
Fiecărei ”înțepături” de la Rosal dar și murmurului de dezaprobare ce se făcea simțit din spațiul public, Sava le-a răspuns cu replici în limbaj de lemn pe rețelele de socializare, Primăria anunțând că nu e dispusă să plătească pentru servicii neefectuate, pentru străzi nemăturate și pentru gunoaie neridicate.
Bune prietene de la începutul contractului și până anul trecut, perioadă în care Primăria și Rosalul au coparticipat activ și susținut la un atentat în formă continuată împotriva mediului și a sănătății publice, împrăștiind deșeuri menajere pe maidanul din strada Arcului, în lacul Draga și la periferia orașului, cele două entități partenere în ilegalități s-au poziționat, dintr-o dată, pe poziții adverse.
Situație aparent de înțeles dacă am ține cont de faptul că, în realitatea, activitatea de salubrizare a Rosal la Urziceni devenise total nerentabilă, după ce Garda de Mediu, la insistențele noastre repetate, a îndrăznit să amendeze firma cu un miliard de lei vechi și a silit Primăria să închidă ariile de depozitare necontrolată.
Ca urmare, în iulie și august anul curent, cei doi responsabili cu salubrizarea locală – Primăria și Rosal – și-au văzut de treburi după propriile grafice de priorități, războindu-se doar prin replici în spațiul public. În tot acest timp, între blocuri, grămezile supurânde de deșeuri menajere se adunau week-end de week-end, împuțind orașul și chiar aprinzându-se spontan în perioada de caniculă…
Septembrie, întâiul val…
După ce putoarea de la ghena de cartier a ajuns până în sufrageria primarului Sava, iar multele urări și iubirea eternă ale cetățenilor Urziceniului au devenit de nesuportat, edilul a călcat demonstrativ pedala de accelerație în septembrie și, lansând tema unei societăți municipale de salubrizare, a convocat teatral toată suflarea activă a urbei la o ședință de consiliu în care să se ”găsească soluții la problemă”, ca și cum acest fapt ar fi fost apanajul influencer-ilor locali, al asociațiilor de locatari ori al oricărui alt cetățean ce își manifestase în timp nemulțumirea pe rețelele de socializare.
Pe 30 septembrie, într-o atmosferă de lucru tovărășească, onor Consiliul Local Urziceni aproba, la solicitarea lui Constantin Sava, rezilierea contractului de servicii cu Rosal, din pricina, atenție, a ”neexecutării culpabile a obligațiilor contractuale”. De asemenea, Sava a cerut girul consilierilor locali pentru a solicita Instituției Prefectului Ialomița declanșarea stării de alertă în municipiul Urziceni (stare statuată în ziua următoare). Primarul își pregătea, astfel, terenul pentru a oferi fără licitație contractul de salubrizare unei alte societăți comerciale după ce Rosal Grup SA a anunțat că-și restructurează activitatea în mai multe unități administrativ teritoriale, inclusiv în Urziceni: „Dacă nu facem prin starea de alertă nu putem să facem o atribuire de activitate prin procedura simplificată altei societăți. Dacă urmăm procedura complexă va dura luni de zile. Rosal ne-a comunicat că nu mai poate opera mai mult de 30 zile.”, a anunțat primarul Constantin Sava.
După cum se vede, chiar Sava a fost cel care a anunțat public faptul că Rosalul și-a declinat capacitatea de a mai continua contractul de salubrizare, fapt care, se pare, nu a mai fost valabil trei săptămâni mai târziu.
Declarație de dragoste marca Sava: “Ăștia sunt oamenii din Urziceni, jegoși!”
De notat, pe de o parte, sinceritatea debordantă a lui Sava, cel care anunța în plenul ședinței faptul că a insistat ”pe lângă” agenții economici să-și plătească numerar facturile la gunoi, driblând conturile proprite, pentru a ajuta Rosalul să-și plătească angajații, iar pe de altă parte jenanta criză de furie pe care a avut-o atunci când o doamnă venită să reclame mizeria din urbe și-a vărsat năduful.
„Este un oraș jegos. Este păcat, avem un oraș mic și ar fi trebuit să fie cu totul altfel. Dacă ați obosit să fiți primar de ce nu lăsați pe altcineva mai tânăr? Să vină să facă treabă și să nu mai arate Urziceni așa cum arată acum!”, i-a reproșat femeia primarului Constantin Sava, cel care, în nota caracteristică, i-a răspuns nervos și pe o voce ridicată, a caracterizat rapid locuitorii din Urziceni, oamenii care l-au ales primar în ultimele patru mandate: „Dumneavoastră vorbiți pă șanț, la șanț și nu știți despre ce este vorba. Ăștia sunt oamenii, jegoși. Păi cine face orașul jegos? Cine aruncă pă jos? Asta-i populația pe care o avem în Urziceni, ăștia sunt oamenii.”, a țipat Constantin Sava.
Pe un ton batjocoritor, primarul municipiului Urziceni a îndemnat-o apoi pe femeie să vină să candideze în locul său dacă nu-i convine administrația semnată de el, una care a trecut de 15 ani.
Octombrie, la loc comanda!
Deși toată lumea se aștepta, din momentul aprobării rezilierii contractului cu Rosalul, la o rezolvare treptată și cât mai grabnică a problemelor legate de salubrizare în Urziceni, în nici trei săptămâni situația s-a dat pur și simplu peste cap, acuzatorul public al celor de la Rosal, Constantin Sava, devenind în scurt timp un veritabil avocat al apărării pentru societatea în cauză, ba chiar un promoter pledant al intereselor societății!
Pe data de 3 octombrie, Sava i-a convocat din nou pe consilierii locali pentru aprobarea în regim de urgență a unui nou contract cu un nou operator de salubrizare, Supercom. Oferta operatorului a fost ”pusă pe masă”, iar tariful, 13 lei de persoană, destul de piperat în comparație cu cel precedent, a fost trecut cu vederea din pricina necesității de acțiune imediată.
Aleșii au aprobat entuziast atât noul contract cât și alocarea imediată a 600 de milioane lei vechi pentru ridicarea tuturor maldărelor de gunoaie strânse între blocuri. În câteva zile, Supercom și-a trimis în oraș utilajele și a cărat din oraș peste 120 de tone de deșeuri menajere. Ghenele fuseseră curățate, se pare, doar pentru a face loc altor grămezi ce au început să se adune de la sfârșitul primei decade a lunii octombrie.
Asta pentru că, din 3 octombrie, vreme de două săptămâni, tot Rosalul și-a plimbat utilajele semidefecte și oamenii printre blocuri, debarasând, așa cum obișnuise deja, ici și acolo, și cărând către destinații necunoscute.
Surprinzător pentru toată lumea, în data de 17 octombrie, în cadrul unei ședințe cu alte puncte pe ordinea de zi aleșilor locali li s-a băgat sub nas, la propriu, complet neanunțat, cu doar câteva minute înaintea reuniunii, un proiect de hotărâre prin care se abrogau normativele anterioare, adică rezilierea din 30 septembrie și contractul cu Supercom-ul din 3 octombrie, și se propunea continuarea contractului cu Rosalul!!!!!
Pledoaria pentru continuitate a primarului Sava s-a dezvoltat, pentru nehotărâții și habarniștii aleși locali, convinși imediat de edilul Urziceniului, tot în zona deja cunoscutului ”dacă nu votați abrogarea rezilierii, or să vină ăștia de la Rosal cu o armată de avocați și o să plătim despăgubiri!”, repetăm, doar câteva săptămâni după ce, în ședința din 30 septembrie, același Sava îndemna aleșii să voteze rezilierea contractului, anunțând public că Rosalul înștiințase Primăria asupra faptului că nu își mai poate onora contractul de salubrizare!
Funcționarii Nedelcu și Petcu, un fel de Stan și Bran ai Primăriei Urziceni…
Ce este cu adevărat de cascadorii râsului, în întreaga afacere aprobată pe 17 octombrie, ne este relevat în conținutul Raportului la proiectul de hotărâre, document a cărui expunere de motive se bate cap în cap cu propunerea!
Astfel, în primă instanță, funcționarii Petcu și Nedelcu, înfierează cu mânie administrativă activitatea Rosalului. Cităm: ”Datorită (sic!) situației create de către SC Rosal Grup SA prin neefectuarea lucrărilor de salubrizare(…) în lunile iulie – septembrie 2019, administrația publică a instituit stare de alertă (…) pe o perioadă de 30 de zile. În perioada menționată a fost colectată și transportată o cantitate de 122 tone de deșeuri municipale numai în data de 5 octombrie 2019. (…) În ultimii ani dotarea operatorului a fost asigurată cu un număr insuficient de utilaje, de slabă capacitate, care nu au asigurat un serviciu satisfăcător.”
La final, deși, din lectura documentului orice cititor s-ar fi așteptat ca funcționarii să dea de pământ cu Rosalul în concluzii, Nedelcu și Petcu, un fel de Stan și Bran ai Primăriei Urziceni, se trezesc în alt film decât cel al cărui scenariu îl creionaseră și propun nici mai mult nici mai puțin decât ”aprobarea tarifelor pentru serviciul de salubrizare conform anexei din adresa SC Rosal Grup”!
Primarul Sava și Consiliul Local Urziceni, parteneri de ilegalități cu SC Rosal!
Prin felul în care a fost fundamentată, propusă și aprobată, Hotărârea de Consiliu Local din 17 octombrie, ce repune Rosalul în drepturi și impune arbitrar noi tarife de salubritate la nivelul Urziceniului, transformă Primăria, aleșii locali și operatorul de salubritate în parteneri de ilegalități cu acte-n regulă.
Astfel, Rosalul nu a făcut altceva decât să își impună, cu ajutorul lui Sava și al Consiliului Local, condițiile de preț, în baza unui simplu centralizator de tarife, conform facsimilului de mai jos, care nu are nicio legătură cu prevederile legale conținute în Ordinul 109/2007 al ANRSC.
Potrivit articolului 11 din respectivul normativ, tarifele pentru activităţile specifice serviciului de salubrizare se determină de către operatori, luând în calcul numai acele cheltuieli care sunt specifice activităţii respective, la fundamentarea cheltuielilor aferente urmând să fie avute în vedere o serie de criterii imposibil de evidențiat de către Rosal, precum cheltuielile pentru combustibilul utilizat, ce se stabilesc în funcţie de tipul maşinii folosite, de consumul de combustibil, de cantitatea de deşeuri colectată, transportată şi depozitată şi de distanţa de transport, cheltuielile pentru protecţia mediului, ce se vor lua în calcul la nivelul prevăzut de legislaţia în vigoare și cheltuielile de depozitare a deşeurilor, ce vor fi luate în calcul în funcţie de modul de prestare a acestei activităţi.
Nimic din toate aceste participații de calcul nu este reliefat de Rosal în adresa sa trimisă către Consiliul Local, centralizatorul neținând cont nici de formularul tip pentru stabilirea tarifelor la activităţile specifice serviciului de salubrizare, impus de același ordin 109/2007.
Ilegalitatea în cauză, la care Sava și Consiliul s-au făcut părtași prin asociere, susținere, promovare și aprobare, este explicată de alte ilegalități săvârșite în prezent de operatorul de salubritate.
Astfel, calculul tarifelor nu a putut fi prezentat transparent și legal, pentru simplul fapt că nu are un suport real pe care să se bazeze. Gunoiul de la Urziceni pleacă cu autospecialele Rosal la Vidra, la depozitul rămas fără autorizație al băieților deștepti de la Ecosud. În acest an licența ANRSC nr. 3683 /05.05.2016, emisă în baza Ordinul nr. 211/05.05.2016, și-a încetat valabilitatea din cauza nerespectării condițiilor asociate.
În aceste condiții Rosalul pe de o parte, nu poate încheia un contract de depozitare cu un depozit rămas fără autorizație. Fără contract, legal nu poate stabili un consum de carburant pe care să îl prezinte ca făcând parte din costuri. Pe de altă parte, repetăm, fără un contract, Rosal nu poate prezenta ca influență în costurile sale nici taxa de depozitare pe care ar urma să o plătească.
De asemenea, o nouă ilegalitate, la care Sava, Rosal și Consiliul Local se fac părtași, nestabilind indicatori de performanță la nivel de salubritate și nici condiții de colectare selectivă, este neplata taxei de economie circulară, o taxă fiscală, intrată în aplicare din prima zi a acestui an, conform OUG 196/22.12.2005 privind Fondul pentru mediu, o taxă în valoare de 30 lei/tonă+TVA pentru deşeurile eliminate prin depozitare.
Epilog
Povestea gunoiului la Urziceni este departe de a se fi încheiat. La acest moment, prima instituție care ar putea să frâneze comportamentele ilegale și imorale ale operatorului de salubritate și ale municipalității este Prefectura Județului Ialomița, de la care este așteptată o cuvenită acțiune în contencios în privința legalității ultimei hotărâri de consiliu.
De bun simț, măcar în ceasul al 12-lea, ar trebui să urmeze reacții similare din partea Gărzii de Mediu, asupra asocierii acestei instituții cu ilegalitățile de mediu din Urziceni urmând să revenim.
Tarifele nu sunt in conformitate cu legea OUG 74 Garda de mediu si Anrsc pot sa ridice liceenta , tarifele trebuie sa fie pe fluxuri defalcate si sa permita populatiei sa plateasca separat partea de ambalaje care se finanteaza prin reciclatori autorizati
8,8 lei colectare la gramada in contextul in care depozitarea e 245 de lei/tona la vivanis :)) e o gluma proasta decat daca o fac fara utilaje si fara oameni :))
Mizeria nu se ascunde sub pres ,pentru ca pute
Vezi tu Garda de mediu să ia măsuri, Alexandru? Acum doi ani le-am dus filmări cu buldozerele Primăriei îngropând gunoaiele pe strada Arcului… Crezi că au luat vreo măsură?
[…] Ilegalitatea în cauză, la care Sava și Consiliul s-au făcut părtași prin asociere, susținere, promovare și aprobare, este explicată de alte ilegalități săvârșite în prezent de operatorul de salubritate. Astfel, calculul tarifelor nu a putut fi prezentat transparent și legal, pentru simplul fapt că nu are un suport real pe care să se bazeze.(Articol preluat din http://www.barikada.ro) […]