Premierul de la Chișinău a subliniat că, de la independența țării sale și până acum, Kremlinul a încercat prin diverse metode să se implice în treburile interne, susținând anumiți politicieni sau șantajând energetic.
Nu respectă neutralitatea
,,În primul rând ce au făcut ei a fost să susțină războiul pe Nistru, unde se află acum armata rusă. În 1992 au spus să includem neutralitatea în Constituție și noi vom pleca, iar Moldova a devenit un stat neutru, conform Constituției, lucru pe care-l respectăm. Este Constituția noastră pe care trebuie să o respectăm și vrem să o respectăm, dar singura țară care nu respectă neutralitatea noastră este Federația Rusă”, a declarat Dorin Recean în timpul oferit jurnalistului de la Kiev, Dmitri Gordon.
În aceeași listă se numără și plătirea manifestanților, provocarea destabilizărilor și cumpărarea voturilor în timpul scrutinelor din toamna anului 2024.
,,Au cumpărat voturi ca oamenii să voteze contra propriilor interese. Aproximativ la 10% din voturi, dar noi, oricum, am câștigat. Moldovenii au făcut alegerea corectă și au demonstrat că Moldova este o țară independentă cu cultura și planurile sale”, a adăugat șeful Cabinetului de miniștri.
Catastrofă umanitară
Demnitarul moldovean a subliniat că-n contextul alegerilor parlamentare din acest an, Moscova a provocat o catastrofă umanitară din regiunea separatistă transnistreană.
,,Ei au înțeleg că destabilizările nu funcționează, cumpărarea (n.r.- de voturi) nu este suficientă și atunci ei au provocat catastrofa umanitară din stânga Nistrului. Ei, mereu, spun că vom avea grijă de oamenii din regiunea transnistreană. Ce grijă?! Dacă ei au lăsat acești oameni fără gaz, electricitate, apă și căldură. Pentru ce? Ca sa destabilizeze relațiile dintre malul drept și stâng al Nistrului”, a detaliat premierul Dorin Recean.
Mesaj pentru liderul de la Kremlin
Întrebat ce i-ar spune liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, dacă l-ar întâlni, premierul moldovean a răspuns că „Dacă îl voi întâlni pe Putin, eu îi voi spune următoarele: că aceste încercări de a subordona Moldova, Ucraina (…) mai mult dăunează rușilor decât acelor țări. Îmaginați-vă că toate acele resurse și toți acei bani, care sunt folosiți astăzi pentru a ucide ucraineni, ar merge pentru dezvoltarea Rusiei și pentru asigurarea unui nivel ridicat al vieții cetățenilor ruși”, a conchis Dorin Recean.