România este prima țară din Uniunea Europeană care a adoptat o lege ce pedepsește drastic acțiunile sau manifestările discriminatorii în legătiră cu reprezentanții comunității rome. Parlamentul României a adoptat un nou normativ în baza căruia ura împotriva rromilor va fi pedepsită cu închisoarea.
Reprezentanţii comunităţii rrome spun că este doar un prim pas în combaterea discriminării rasiale. Adoptarea proiectului de lege a stârnit păreri pro şi contra chiar în interiorul comunităţii rrome.
Actul normativ prevede pedepse cu închisoarea pentru cei care promovează, în public, idei antiţigăniste. Scandările şi mesajele de ură intră sub incidenţa legii, însă, doar dacă ele sunt urmate de acţiuni violente împotriva rromilor. Aşa pot atrage răspunderea penală, explică iniţiatorul proiectului care a fost adoptat tacit de Senat şi votat decizional în Camera Deputaţilor.
Daniel Vasile, deputat: Apără minoritatea rromilor împotriva unor situaţii extreme şi a unor acte extremiste săvârşite de organizaţii, entităţi sau instituţii publice. Dacă acele mesaje sunt urmate de acte sau fapte săvârşite împotriva minorităţilor rromi atunci da, acea persoană deţine calitatea de instigator.
Actul normativ prevede pedepse cu închisoarea cuprinse între 3 luni şi 3 ani pentru cei care promovează, în public, idei antiţigăniste. Ajunge până la 10 ani de închisoare pentru constituirea sau sprijinirea în orice fel a unei organizaţii cu caracter antiţigănist. Sociologii spun că adoptarea acestui proiect de lege clarifică ce înseamnă discriminarea însă ar trebui să fie dublat de educaţie şi o asumare reală la nivelul societăţii.
Gelu Duminică- sociolog: E nevoie de foarte multă educaţie astfel încât legea să fie ultima la care să faci apel. Ne distrăm dar doare. În momentul în care eşti trimis la rug, în momentul în care se spune un milion de ciori o singură soluţie, moarte ţiganilor. Nu e discurs, e instigare la ură şi chestia asta lasă cicatrici în suflet. În momentul în care etnicizezi un comportament care nu este etnic în momentul ăla greşeşti şi pentru a ta greşeală trebuie să plăteşti
Proiectul de lege va ajunge pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.