Asta în vreme ce speră să încaseze mai mult din impozitarea mai dură a firmelor. Unele măsuri apărute peste noapte au fost modificate în ședință, după ce politicienii și-au dat seama că nu știu cum să le aplice de la 1 ianuarie.
Salariile a peste 1,3 milioane de bugetari vor rămâne anul viitor la nivelul lefurilor din noiembrie 2024, a decis guvernul.
Marcel Ciolacu: ”În acest an, nu există resurse financiare pentru creșterea salariilor bugetarilor. Fiecare leu plătit la salariu va fi justificat prin criterii de performanță și evaluări”.
Angajații la stat nu vor primi bonusuri ori premii, dar vor putea beneficia în continuare de vouchere de vacanță de 800 de lei, dar numai dacă plătesc și ei aceeași sumă, adică încă 800 de lei pentru un pachet turistic. Sporurile vor fi și acestea înghețate, iar orele suplimentare vor fi compensate cu timp liber, nu cu bani.
Nici pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025 cu rata inflației. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că, în ianuarie, se va analiza dacă vârstnicii cu pensii mici și medii vor primi ajutoare ori dacă pensiile ar putea fi majorate abia în a doua jumătate a anului. Rămân neschimbate și alocațiile pentru copii ori ajutoarele sociale.
Guvernul speră să obțină 130 de miliarde de lei prin taxarea în plus a mediului privat
Pe de altă parte, peste noapte, Guvernul a venit cu patru măsuri prin care va taxa mai dur mediul privat.
Este vorba despre o nouă taxă care a iscat deja controverse, pentru că ar însemna ca toate firmele să achite un impozit de 1% din valoarea construcțiilor pe care le au. Nici responsabililor din Finanțe nu le este clar cum va fi aplicată și ce excepții vor exista, dar spun că va fi plătită după 1 iulie.
Tancsoz Barna, ministrul Finanțelor: ”Am solicitat ca termenul de elaborare a normelor să fie de 90 de zile. În această perioadă se vor face analizele cu toate industriile afectate care pot fi afectate de acest nou impozit pe construcții speciale. Începând de la drumuri, platformele, infrastructura pentru energie electrică, infrastructura pentru comunicații”.
Deși liderii coaliției au tot negat până acum, ordonanța adoptată de Guvern prevede o scădere a pragului de impozitare a firmelor mici, de la 500.000 de euro în prezent, la 250.000 de euro în 2025. Prevederea va face ca în 2026 firmele care nu se mai încadrează la categoria de microîntreprinderi să achite, cel mai probabil, impozite mai mari, plata efectivă făcându-se începând cu 2026.
Tot de anul viitor dispar toate facilitățile fiscale rămase pentru angajații din IT, agricultură și construcții în materie de impozit pe venit și contribuție la pensie pilon 2. Așadar, vor achita aceleași impozite și contribuții ca restul angajaților.
Tot pentru a aduna mai mulți bani la buget, guvernul a decis să majoreze și impozitele pe dividende, adică pe profiturile scoase de firme, de la 8% la 10%.
Prin toate măsurile de plafonare, înghețare sau eliminare de venituri și beneficii pentru sectorul bugetar, Guvernul speră să economisească între 120 și 130 de miliarde de lei anul viitor.
Nu este exclusă creșterea TVA, în pofida promisiunilor lui Ciolacu
Pe de altă parte, premierul a făcut un apel la companiile private, cărora le-a cerut să înghețe prețurile vreme de șase luni, cităm – în semn de solidaritate cu populația și guvernul. Vorbim însă de o intenție a premierului, nu de o obligație pentru sectorul privat.
De altfel, dacă acum am văzut adoptate măsuri pe nepusă masă, este posibil ca, în ianuarie, când guvernul face bugetul pe 2025, să fie și alte schimbări pentru populație și firme.
Întrebat despre o posibilă majorare a TVA în 2025, ministrul Finanțelor a spus că face tot posibilul ca bugetul să fie construit fără majorarea cotei de TVA și a impozitului pe venit. Asta deși premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că TVA nu se va majora.
Creșterea TVA ar însemna scumpiri la servicii și produse și ar alimenta inflația, România fiind deja fruntașă la acest capitol în UE.
Reprezentanți ai mediului de afaceri au criticat dur măsurile luate de guvern, iar sindicaliștii din mai multe domenii amenință cu proteste și greve.