“Impostura este la putere şi face regulile”, a acuzat Stelian Ion, care a prezentat mai jos cele două chestiuni problematice.
Noua Lege a Educaţiei
“Noua Lege a Educaţiei are un obiectiv clar: să îl scape pe premierul Ciucă de plagiat şi să îi albească pe toţi cei care au furat munca altora şi au avut beneficii de pe urma doctoratelor plagiate.
Da, statul este dispus să renunţe la tot ce a cheltuit cu o persoană care a obţinut un doctorat şi s-a dovedit că nu era munca ei, ci era plagiat. În rest, menţine haosul în sistemul de învăţământ, după cum susţin specialiştii în educaţie.”
Alegerile din CSM
“Consiliul Superior al Magistraturii a decis să se organizeze un tur doi al alegerilor pentru noii membri ai Consiliului, dar doar pentru locurile ocupate de judecători, nu şi pentru procurori.
În plus, turul doi va fi organizat pentru judecătorii clasaţi pe locurile 2-3 sau 3-4, nu în competiţie cu cei ieşiţi pe primul loc. La un singur vot diferenţă, aripa nereformistă din CSM a decis că ceea ce se aplică la judecători nu se aplică şi pentru procurori, deşi ‘argumentele invocate sunt similare în fapt’.
Aceeaşi grupare antireformistă care a decis să îl excludă din magistratură pentru a treia oară, ca să fie sigură, pe judecătorul Cristi Danileţ.
Aşa se întâmplă când la conducerea statului sunt persoane lipsite de onoare şi integritate care dau tonul şi încurajează prin atitudinea şi deciziile lor acţiuni şi interpretări abuzive ale legilor.”
Ce va face USR
“USR va lupta în Parlament pentru ca legea educaţiei făcută cadou premierului Ciucă să nu păstreze articolele care desfiinţează CNATDCU, Consiliul de analiză şi retragere a doctoratelor plagiate, şi care îi amnistiază pe plagiatori.
În privinţa alegerii membrilor CSM, USR susţine o altă procedură, şi anume ca aceştia să fie aleşi de toţi judecătorii, respectiv de toţi procurorii, la nivel naţional, şi nu doar prin votul magistraţilor din cadrul instanţelor sau parchetelor pentru care se depune candidatura.
Această modalitate de alegere a membrilor CSM era prevăzută în proiectele legilor justiţiei pe care le-am propus ca ministru, în martie 2021, şi care au fost blocate de PNL şi UDMR în coaliţie. Acum înţelegem şi de ce le-au blocat.”