România încearcă să mențină încrederea Bruxelles-ului, în timp ce caută soluții pentru deficitul bugetar. Șeful statului a discutat separat cu Ursula von der Leyen.
Târziu în noapte, după primul său summit la Consiliul European, președintele Nicușor Dan a sintetizat logica măsurilor de austeritate pregătite pentru perioada următoare.
NICUȘOR DAN, președintele României: „E ca o boală – iei o pastilă amară, nu-ți place, dar te însănătoșești. România are nevoie de relansare economică, prosperitatea poate să vină doar din dezvoltare economică. Și noi suntem într-o stare de „băltire economică. E nevoie de o echilibrare a cheltuielilor statului”.
În marja Consiliului European, președintele Nicușor Dan a avut o discuție bilaterala de aproximativ jumătate de oră cu Ursula von der Leyen, axată pe deficitul bugetar și reformele economice care trebuie asumate de România. A fost o discuție de principiu, a precizat șeful statului, dar a precizat că planul de măsuri fiscale este așteptat oficial la Bruxelles pe 8 iulie, în consiliul miniștrilor de finanțe ai statelor membre. Măsurile vor fi transcrise în acte normative și asumate politic până la finalul lunii iulie, într-o sesiune parlamentară extraordinară. Primele măsuri urmează să intre în vigoare la 1 august.
Asta în condițiile în care România este presată de timp să reducă deficitul bugetar. Oficialii lucrează la o scrisoare de intenție, care va detalia planurile asumate și care va fi finalizată în următoarele 3 – 4 săptămâni, după aprobarea în CSAT.
Nicușor Dan: Toată lumea va plăti pentru cheltuielile disproporționate pe care statul le-a făcut în ultimii ani
NICUȘOR DAN, președintele României: „Toată lumea va plăti pentru cheltuielile disproporționate pe care statul le-a făcut în ultimii ani. Sunt două componente: sunt măsuri care vor afecta categorii de populaţie şi evident că oamenii aceia şi familiile lor nu vor fi foarte fericiţi. Pe de altă parte, vor fi măsuri din categoria justiţie socială care vor repara multe nedreptăţi care s-au făcut între categorii privilegiate şi oameni care nu au şansa de a fi în consilii de administraţie la companii de stat sau alte privilegii. Eu cred că în momentul în care oamenii vor vedea şi tipul acesta de măsuri luate împotriva unor categorii mici, privilegiate, sentimentul de nemulţumire va fi atenuat, adică toată lumea va plăti pentru cheltuielile disproporţionate pe care statul român le-a făcut în ultimii ani.”
Președintele a adăugat că s-a discutat cu privire la subvenţia partidelor.
”Cred că şi aici o să avem o veste bună”, a spus Nicuşor Dan, în acest context, subliniind că toate partidele din coaliţie au discutat despre aceste subiect.
Întrebat dacă în opinia sa măsurile de austeritate anunţate deja sunt repartizate echitabil, Dan a răspuns că autorităţile sunt ”presate de timp”, iar din acest motiv ”se vor lua nişte măsuri care sunt, cumva, grosiere” şi care afectează mai mult pe unii.
„Sarcina pe societate nu o să fie cu şublerul, se va întâmpla în măsurile de reducere a deficitului ca unii să fie mai afectaţi decât alţii pe termen scurt, promisiunea Guvernului fiind că pe un termen de unui-doi ani se va uita cu atenţie la toate componentele sectorului public, pentru a face ceva just”, a explicat Nicuşor Dan.
El a menţionat că, în ceea cel priveşte, deşi a ”crescut” în funcţie, salariul s-a diminuat, de la 21.000 de lei net cât avea ca primar la 16-17.000 de lei.
Președintele Nicușor Dan a mai declarat că solicitarea României privind implementarea strategiei pentru Marea Neagră a fost inclusă în declarația finală a Consiliului.
Iar regulamentul european pentru mecanismul SAFE, care permite derogări temporare de la reguli fiscale, a fost aprobat.