„Tarifele anunțate de președintele Statelor Unite, Donald Trump, afectează direct România. Nu putem asista pasivi la această cruciadă comercială cu multe victime. Decizia administrației americane riscă să lovească direct exporturile românești din industrii-cheie: componente auto, echipamente industriale, bunuri agroalimentare. Efectele se pot traduce în pierderi de locuri de muncă și presiuni economice suplimentare pentru companiile noastre”, a transmis vicepreședintele Parlamentului European.
Victor Negrescu a subliniat că „nu e o criză doar a marilor state. Este și problema noastră. România riscă să fie una dintre țările puternic afectate prin efectele în cascadă ale deciziei și, fără o reacție europeană coordonată, să fie lăsată la urmă. Țara noastră are un excedent comercial cu Statele Unite de 1 miliard de dolari.
De aceea, în Parlamentul European, am venit cu o serie de propuneri și am inițiat deja demersuri pentru:
– Compensarea pierderilor prin fonduri europene, așa cum s-a făcut în pandemie sau în cazul Brexitului.
– Gândirea unui nou cadru comercial UE–SUA, echilibrat, stabil și bine negociat, după modelul britanic.
– Deschiderea de noi piețe pentru produsele europene și românești, sprijinind o politică externă economică mai curajoasă și mai coerentă”.
„În calitate de vicepreședinte al Parlamentului European și de membru în delegația cu Statele Unite am solicitat ca soluțiile europene aflate în construcție să includă nevoile României. Pentru a înțelege miza, volumul schimburilor comerciale dintre SUA și UE se ridică la circa o mie de miliarde de dolari. Nu este momentul confruntărilor disproporționate. Avem nevoie de o reacție echilibrată, coordonată la nivel european, în care interesele României să fie pe deplin apărate. Europa trebuie să fie unită, iar România activă și vizibilă în luarea deciziilor”, a mai subliniat Victor Negrescu.
Președintele Donald Trump a semnat un decret, pe care l-a numit istoric, prin care impune taxe vamale în ceea ce a numit Declarația de Independență Economică a SUA”. Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri o rundă de “tarife reciproce” majore asupra ţărilor din întreaga lume.
„Le vom percepe aproximativ jumătate din ceea ce ne taxează sau ne-au taxat“, a spus el, în timp ce a enumerat tarifele de import către SUA pentru diferite zone.
Anunțul a venit cu reacții la nivel internațional. Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen a susținut că Uniunea Europeană este „pregătită să răspundă” la impunerea de tarife de 20% de către Statele Unite şi lucrează la noi măsuri ca răspuns.