Potrivit acestei legi asupra „securitatii informatiei”, este interzisa „transmiterea la radio si la televiziune a emisiunilor de stiri, militare, politice si analitice ale unei tari care nu a ratificat conventia europeana privind televiziunea transfrontaliera”.
De asemenea, 50% dintre programele straine difuzate la televiziune trebuie sa provina din Uniunea Europeana (UE), SUA sau din tari semnatare ale acestei conventii europene.
In mod concret, posturile de televiziune din Republica Moldova nu vor putea difuza decat filme, seriale, programe muzicale sau emisiuni de divertisment ruse.
In fapt, interdictia de a difuza emisiuni de stiri – care a fost deja decisa in 2017 si apoi anulata in 2020 – este in vigoare de la inceputul ofensivei ruse in Ucraina.
In fata acestei ofensive, Republica Moldova – tara majoritar romanofona, dar cu o importanta minoritate rusofona, precizeaza AFP – afiseaza un sprijin hotarat pentru Kiev. Ea gazduieste refugiati de razboi, a depus o candidatura de aderare la UE si a obtinut promisiunea europenilor pentru o majorare importanta a ajutorului militar.
Republica Moldova, in componenta careia este Transnistria, un teritoriu separatist ce se invecineaza cu Ucraina, se teme ca Moscova ar putea-o alege ca tinta, cu atat mai mult cu cat regiunea separatista a sustinut ca a fost vizata in aprilie de tiruri provenind dinspre Ucraina.
Autoritatile ruse au exprimat critici foarte virulente la adresa Chisinaului.