Zile libere pentru minivacanța de Sf. Maria în 2024
15-18 august: patru zile de odihnă, relaxare și distracție. Asta îi așteaptă pe toți bugetarii din România care, de Sfânta Maria, vor pleca la mare sau în stațiunile montane. Și în acest an cei mai mulți dintre ei vor lua cu asalt plajele din Mamaia, Costinești și Vama Veche.
Pentru bugetari
Toți bugetarii au liber pe data 15 august 2024, când sărbătorim ziua de Sfânta Maria. Inclusiv 16 august este o zi liberă, în majoritatea cazurilor, așa cum a stabilit Guvernul prin HG 1.307/2023. Cele două zile de 15 și 16 se lipesc de weekend, prin urmare bugetarii vor beneficia de o minivacanță de 4 zile.
Pentru angajații din sistemul privat
Joi, 15 august 2024, nu se lucrează nici în sistemul privat. Salariații trebuie să primească liber din partea angajatorului. Dacă vor și dacă primesc acordul angajatorului, aceștia își pot lua o zi de concediu de odihnă vineri, în data de 16 august, pentru a face o punte între Sfânta Maria și weekend (perioada 15 – 18 august).
Când recuperează bugetarii ziua liberă
Cine lucrează la stat trebuie să recupereze ziua de 16 august până la 30 august, prin prelungirea programului zilnic de muncă.
De asemenea, salariații care nu pot fi liberi de Sfânta Maria (cei care își desfășoară activitatea în unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică și unitățile în care munca nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau a specificului activității) trebuie să recupereze această zi. Angajatorul este obligat să le asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca din zilele de sărbătoare legală, de un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.
Ce zile libere au mai rămas în 2024
Următoarele două zile libere legale pe care le mai au românii în 2024 sunt de Sfântul Andrei și de Ziua Națională a României însă acestea cad în zile de weekend: sâmbătă, respectiv duminică. Deci, nu ne ajută căci aceste zile sunt oricum libere. Practic, până la sfârșitul anului românii mai beneficiază de o singură zi liberă care cade în timpul săptămânii: Crăciunul.
- sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Andrei;
- duminică, 1 decembrie – Ziua Națională;
- miercuri, 25 decembrie – Crăciunul
În România există 15 sărbători legale, conform legislației în vigoare. Alte zile libere, dacă vor exista, vor fi anunțate în primele două săptămâni din an, astfel încât companiile și angajații să poată planifica programul din timp.
Salariaților care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii li se acordă în funcție de data la care sunt sărbătorite de cultul respectiv.