Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a cerut clarificarea acestei probleme pe care o caracterizează drept „o situație gravă”.
„Din ţară se filmează cu camere ascunse că la Suceava te duci şi le găseşti la tarabă, la kilogram, medicamente. Păi noi trebuie să ne respectăm cetăţenii acestui judeţ, prin soluţii civilizate”, a declarat Gheorghe Flutur.
„Reportaje oarecum ruşinoase. Te duci în bazar să cumperi nu ştiu ce medicament de nu ştiu unde. Medicii de familie trebuie să fie şi ei mai aproape. Dar şi noi şi alţii să vedem și să le putem oferi pacienților tratamentul de care au nevoie în timp util.
Nu putem să mergem după ureche cu chestiunea asta. Că de aia poate unii vin foarte târziu la spital cu forme foarte grave. Şi rog ca în această şedinţă să invitaţi şi Colegiul Medicilor şi cei de la Colegiul Medicilor de Familie și DSP să găsim o soluţie. Şi dacă acest medicament e pe piaţă să vedem dacă e omologat sau nu. Dar să nu mergem după ureche. Pentru că nu e în regulă”, a spus șeful administraţiei județene, potrivit monitorulsv.ro.
Managerul Spitalului Județean Suceava, dr. Alexandru Calancea, știe despre această problemă și a amintit că automedicaţia nu este acceptată de către medici:
„De foarte multe ori automedicaţia poate să facă mai mult rău decât face acel medicament. Ştim aceste probleme, ne-am gândit şi singura soluţie este ca medicii de familie să se implice mult, mai activ în tratarea pacienţilor pe care îi au în listele dumnealor. Şi de aceea şi vaccinarea trebuie să meargă către medicii de familie, dar şi această medicaţie pentru bolnavii care pot să rămână la domiciliu”, a arătat Calancea.