”De succesul acestei reforme depinde dacă vom reuşi să readucem încrederea cetăţenilor, dar şi cât de repede vom deveni stat membru cu drepturi depline al UE. Miza reformei este, în continuare, extrem de mare. Vom insista în continuare pe această reformă, indiferent de sabotajul din sistem şi rezistenţa opusă”, a afirmat Maia Sandu la Chișinău, în deschiderea forumului ”Reformarea justiţiei şi combaterea corupţiei”, adăugând că Ministerul Justiţiei a îmbunătăţit cadrul legal pentru a oferi instrumente mai eficiente în lupta împotriva corupţiei.
”Nimeni nu ameninţă judecătorii şi procurorii să ia decizii ilegale, ei sunt liberi. Din păcate, unii dintre ei percep libertatea drept libertatea de a face ce vor ei. Oamenii corupţi din sistem reprezintă cel mai mare impediment în calea reformei. Sistemul trebuie curăţat de urgenţă. S-a dovedit că nu se poate curăţa de sine stătător”, a subliniat ea.
O altă problemă majoră în actualul sistem de justiţie este tergiversarea dosarelor şi scurgerile de informaţii, a mai spus Maia Sandu, citată de Radio Chişinău.
Ea a subliniat, de asemenea, importanţa pre-evaluării externe a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) despre care spune că vor avea o componenţă nouă începând cu anul viitor.
”Este important să avem până la sfârşit de an un nou CSM şi CSP şi să începem reforma la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). Trebuie să îndeplinim condiţiile UE, dar avem nevoie de această reformă şi pentru a salva banul public. Trebuie să facem curăţenie generală în sistem, dar şi să se avanseze pe un număr enorm de dosare care au bătut pasul pe loc din cauza corupţiei din sistem”, a afirmat Maia Sandu.
Ea a mai spus că guvernarea nu se implică în actul de justiţie, dar că şi-a asumat această reformă în faţa cetăţenilor şi o va duce până la capăt.