Potrivit Maiei Sandu, combaterea corupției este esențială pentru păstrarea democrației, dar voința politică are un loc foarte important în acest proces, şefa statului moldovean amintind de cea mai mare fraudă din istoria ţării, în 2014.
,,Aproape 12% din PIB-ul țării au fost furate în câteva luni. Gândiți-vă la toate investițiile ratate în urma acestei crime: în securitate energetică, infrastructură, educație sau sănătate. În aceeași perioadă, Parlamentul Republicii Moldova, instituțiile guvernamentale, băncile și judecătorii au făcut cârdășie pentru a spăla fluxuri financiare ilicite din Rusia, în valoare de zeci de miliarde”, a declarat Maia Sandu.
Sandu a menţionat că sunt mibilizate resurse considerabile pentru a zădărnici lupta împotriva corupţiei şi a acuzat Rusia că a demarat un atac hibrid împotriva Republicii Moldova pentru că “a refuzat înţelegeri geopolitice tulburi”.
Sandu: Moldova, supusă unui atac hibrid al Rusiei
,,Raportul privind Starea Globală a Democrației din acest an evidențiază Moldova drept „un punct luminos pentru democrație pe harta Europei”. Moldova se află în primele 25% de țări la capitolul guvernare reprezentativă, egalitate și drepturi sociale. Anul trecut, Moldova a urcat cu 49 de poziții în Indexul libertății presei, ajungând pe locul 40 în lume.Și noi plătim un preț mare pentru progresul nostru către o societate deschisă și liberă. Moldova este supusă astăzi unui atac hibrid din partea Rusiei pentru că a refuzat înțelegeri geopolitice tulburi, pentru că a făcut ferm și fără echivoc o alegere democratică, pro-europeană. Ca și în cazul Ucrainei, Rusia dorește să stopeze progresul nostru către o societate liberă. Chiar acum, grupuri corupte, susținute de Rusia, folosesc fondurile furate de la oamenii din Moldova pentru a submina eforturile noastre de reformă, a ne destabiliza instituțiile, a incita la violență și a răsturna un guvern pro-european ales democratic”, a spus șefa statului moldovean.
Astfel, Maia Sandu afirmă că este nevoie de o transformare majoră care să nu permită ,,criminalilor să se simtă în siguranță în jurisdicțiile lor sau să folosească nestingherit banii furați acolo”.
,,Din experiența noastră, vă pot spune că sancțiunile ajută. Salut, în acest context, decizia Guvernului SUA de a adăuga pe listele de sancțiuni doi escroci notorii, organizatori principali ai fraudei bancare, care se ascund în străinătate de justiția moldovenească. Privarea lor de capacitatea de a folosi nestingherit fondurile furate este un pas foarte mare spre tragerea lor la răspundere conform legii. Fac un apel către alte țări să urmeze acest exemplu de sancțiune. Acum recuperarea activelor este obiectivul nostru principal. Desigur, trebuie să facem mai multe acasă. Corupția a afectat organele noastre de drept și sistemul judiciar, iar acest lucru complică recuperarea activelor atât pe plan intern, cât și din jurisdicții străine. Dar noi schimbăm această stare a lucrurilor. Am pornit procesul de restabilire a integrității și independenței justiției noastre. Unii oficiali corupți au fost arestați. Alții au fugit din țară. Unele bunuri – cum ar fi Aeroportul din orașul Chișinău, capitala țării, preluat în mod fraudulos – sunt treptat restituite statului și oamenilor. Cu toate acestea, nu putem câștiga această luptă atâta timp cât țările democratice încă permit mișcarea nestingherită a banilor furați și tolerează paradisurile on-shore și off-shore”, a mai menționat aceasta.
Maia Sandu a mai spus că bunurile furate vor fi recuperate, iar infractorii fugari vor fi extrădați, dacă alte jurisdicții vor conlucra cu organele de drept din Republica Moldova.
,,Și pe lângă acordarea ajutorului organelor noastre de drept, partenerii noștri ar trebui uneori să aloce resurse suplimentare pe plan intern pentru ca instituțiile de drept din țările lor să răspundă mai bine cererilor de asistență juridică reciprocă, de comisie rogatorie sau de cooperare. Amploarea crimelor financiare cu care ne confruntăm și viteza cu care infractorii folosesc fondurile furate pentru a submina tinerele democrații ar trebui să ne convingă pe toți de urgența acestei probleme”, a conchis Sandu.
În data de 5 decembrie, Maia Sandu și-a început vizita în Statele Unite ale Americii. Până acum, președinta a avut mai multe întâlniri, între care cu Samantha Power, administratorul Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA și Kristalina Georgieva, directoarea generală a Fondului Monetar Internațional.