Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, au avut o discuție telefonică ce a vizat cu precădere criza energetică din regiunea separatistă pro-rusă Transnistria.
,,Discuția a vizat situația umanitară din regiunea transnistreană, unde oprirea livrării gazelor naturale de către compania rusească Gazprom, contrar obligațiilor contractuale, a generat o criză acută. Mii de oameni se confruntă cu lipsa căldurii, a luminii și, în unele cazuri, a accesului la apă potabilă, în condiții de frig și dificultăți economice. Cei doi lideri au convenit să identifice soluții comune pentru a preveni agravarea crizei umanitare și a proteja populația afectată, inclusiv prin utilizarea unor surse alternative de energie, precum cărbunele”, au informat reprezentanții Președinției de la Chișinău.
Totodată, cei doi lideri au vorbit despre ,,securitatea regională și evoluțiile recente de pe frontul din Ucraina. Președinta Maia Sandu a reafirmat sprijinul pentru Ucraina, care își apără libertatea, suveranitatea și integritatea teritorială, dar și pacea din Moldova”.
Criza din Transnistria
Din 1 ianuarie 2025, Gazprom, companie controlată de Kremlin, a refuzat să-și onoreze obligațiile contractuale, livrând gaze prin rute alternative Transnistriei, odată cu expirarea contractului dintre Moscova și Kiev privind tranzitul resurselor energetice către Europa. Compania rusă a invocat pretinsa datorie de 709 milioane de dolari a Moldovagaz, sumă care nu a fost confirmată de auditul internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova, dar al cărui rezultat nu este recunoscut de Moscova.
Prin urmare, mii de oameni din Transnistria sunt fără căldură, gaz și energie electrică, iar Chișinăul a rămas fără curent electric produs de Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) din regiunea separatistă, acesta fiind achiziționat la un preț relativ scăzut până la 31 decembrie 2024, în schimbul întregii cantități de gaze rusești.
Astfel, Republica Moldova va folosi în luna ianuarie 2025 energie electrică produsă pe piața internă, precum și cea importată din România. Dar Chișinăul cumpără în prezent curent electric la un preț mai mare, ceea ce a dus la creșterea facturilor pentru resursele energetice.