Procesul a fost deschis în Sălaj, județ pe care Bode îl controlează politic. Ministrul e reprezentat de aceeași asociație de avocatură care a reușit deocamdată să blocheze și analiza tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, președintele PNL, de asemenea acuzat de plagiat.
Primul termen de judecată a fost stabilit pentru 17 ianuarie numai că, potrivit surselor PressOne, noua decizie a Comisiei e așteptată chiar săptămâna viitoare, înainte de această dată. Dacă respectiva Comisie a UBB va anunța verdicul înainte de 17 ianuarie, procesul deschis de Lucian Bode va rămâne fără obiect, mai scrie Emilia Șercan, pentru PressOne.
Jurnalista de investigație Emilia Șercan a declarat, în cadrul Știrilor B1 TV prezentate de Andreea Moraru, că ministrul Lucian Bode e pur și simplu disperat să blocheze în instanță un verdict instituțional că a plagiat în lucrarea sa de doctorat. Asta deoarece una este să îl acuze de plagiat o jurnalistă și cu totul altceva e să dea acest verdict chiar instutuția de învățământ care i-a acordat titlul de doctor.
„Într-o manieră absolut uimitoare dl Bode contestă dreptul universității de a se autosesiza și de a-i reverifica teza de deocorat, în baza dovezilor pe care eu le-am prezentat la finalul lunii noiembrie. Practic, a contestat în instanță decizia prin care UBB s-a autosesizat pentru a reanaliza teza de doctorat. (…)
Dl Bode încearcă într-o manieră disperată, am spus eu în textul publicat azi, să blocheze un iminent verdict. Comisia lucrează și probabil un verdict e unul apropiat, posibil chiar zilele următoare. Dl Bode încearcă să prevină ca instituția să spună că lucrarea e plagiată într-o proporție mai mare decât a constatat la prima verificare a tezei, cea de la finele lunii octombrie, când a decis că 2,9% din teză e plagiată.
Eu am arătat că e 20% plagiat și că, dincolo de textul plagiat, sunt grafice copiate, iar 30 au fost citate incorect. Teza are mari probleme, iar dl Bode încearcă să nu aibă un verdict instituțional”, a declarat jurnalista Emilia Șercan, pentru B1 TV.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Cum a ajuns Bode să dea în judecată Comisia de Etică a UBB
La finalul lunii octombrie 2022, Comisia de Etică a UBB a stabilit că doar 2,95% din lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode e plagiată, justificând, cu indulgență, prin „necunoașterea / neaplicarea tehnicilor de citare” de către doctorand sau prin „erori de citare”.
Numai că, ulterior, jurnalista Emilia Șercan a demonstrat că teza de doctorat a ministrului de Interne conține cel puțin 18,5% text plagiat, 6 ilustrații complet plagiate, iar alte 30 citate incorect.
Urmare a acestei dezvăluiri, UBB a anunțat că reia analiza pe baza noilor informații, iar rectorul universității, Daniel David, și președintele Comisiei de Etică, Dacian Dragoș, au precizat că UBB chiar va apela la experți internaționali.
Iar dacă Lucian Bode a „salutat” primul verdict al Comisiei de Etică, după anunțul privind reanalizarea lucrării n-a mai fost la fel de entuziasmat. Ba dimpotrivă.
Bode a dat în judecată UBB ca să-și ascundă plagiatul
Pe 5 ianuarie, ministrul de Interne a dat în judecată Comisia de Etică a UBB. Procesul, deschis la Tribunalul Sălaj, are ca obiect noua decizie a Comisiei.
Anterior deschiderii procesului, Lucian Bode a cerut UBB să fie oprită analizarea tezei și emiterea unui nou verdict pe motiv că teza i-a mai fost analizată anterior, mai precizează Emilia Șercan, în articolul pentru PressOne.
Notificarea a fost trimisă UBB în numele lui Lucian Bode de către Casa de avocatură Mușat și Asociații, aceeași care l-a ajutat și pe Nicolae Ciucă să blocheze în instanță analiza tezei de doctorat, de asemenea cu suspiciuni de plagiat.
Casa de avocatură Mușat și Asociații l-a scăpat și pe Klaus Iohannis de acuzații formulate de Agenția Națională de Integritate (ANI) în 2014, chiar înainte de alegerile prezidențiale.
Prin procesul deschis la Tribunalul Sălaj, județ pe care îl controlează politic, Bode speră să blocheze in extremis o decizie care ar arăta că lucrarea sa de doctorat e plagiată consistent, explică Șercan.
Amintim că, în urma unor scandaluri de plagiat, au mai demisionat doi miniștri din Guvern. Este vorba despre Florin Roman și Sorin Cîmpeanu, ambii de la PNL.