Diana Șoșoacă va pleca din funcția actuală de senator al României în cea de deputat în Parlamentul European, după ce formațiunea pe care o reprezintă a depășit la alegerile europarlamentare pragul electoral de 5%.
Potrivit legii, locul de senator va fi preluat de următorul nume aflat pe lista de candidați a partidului din organizația unde a fost ales, așa cum a fost înscrisă aceasta la alegerile din 2020. În cazul de față, este vorba despre AUR Iași, din partea căreia Diana Șoșoacă a fost aleasă senator.
Următoarea pe lista AUR din Iași pentru Senat este Ionela Alina Achirei, de profesie asistent social, din comuna Costuleni, scrie Ziarul de Iași.
Între timp, tânăra s-a căsătorit – acum se numește Ionela Alina Dumitru, iar înainte să intre în concediu de creștere a copilului a fost colaboratoarea părintelui Dan Damaschin la Asociația ”Glasul Vieții”.
Părintele Damaschin are, de altfel, doar cuvinte de laudă pentru Alina, cea care urma să devină, chiar și pentru câteva luni, senator al României. La fel și primarul din Costuleni, care i-a îndrumat pe cei de la publicația ieșeană către virtual viitoarea senatoare.
Dacă va alege postul de senator, care expiră la sfârșitul anului, nu se va mai putea întoarce în consiliul local
Cea mai rezervată a fost însă chiar Alina Dumitru, care a spus că se va decide dacă va prelua funcția de senator abia după ce Diana Șoșoacă va pleca oficial la Bruxelles.
Deocamdată, înlocuitoarea lui Șoșoacă tocmai ce a fost aleasă consilier local din partea AUR în consiliul local din comuna natală Costuleni. Și se va afla în opoziție cu propriul ei soț, care a fost ales consilier local tot acolo, dar din partea PNL.
Facebook/ Alina Achirei
Dacă va opta pentru preluarea mandatului de senator, Alina Dumitru va trebui să renunțe la calitatea de consilier local, care devine efectivă începând cu data de 28 septembrie. Odată finalizat mandatul la Senat, la sfârșitul acestui an, Alina Dumitru nu se va mai putea întoarce în Consiliul Local Costuleni.
Diana Șoșoacă a intrat în Senat la sfârșitul anului 2020 de pe lista AUR, dar a fost exclusă la nici două luni de la preluarea mandatului pe motiv de indisciplină. Spre deosebire de calitatea de ales local (primar, președinte CJ, consilier), un parlamentar nu își pierde mandatul în urma retragerii sprijinului partidului pe listele căruia a fost ales.