Astfel, la cerere, salariatii care au in intretinere copii in varsta de pana la 11 ani beneficiaza de 4 zile pe luna de munca la domiciliu sau in regim de telemunca, cu exceptia situatiilor in care natura sau felul muncii nu permite desfasurarea activitatii in astfel de conditii. Varsta stipulata in proiectul de lege era de 8 ani, insa a fost marita la 11 ani.
In situatia in care ambii parinti sau reprezentati legali sunt salariati, cererea va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte sau reprezentant legal, din care sa rezulte faptul ca, pentru aceeasi perioada, acesta nu a solicitat concomitent desfasurarea activitatii in regim de munca la domiciliu sau telemunca. Legea mai prevede ca salariatii au obligatia sa dispuna de toate mijloacele necesare indeplinirii atributiilor care le revin potrivit fisei postului.
Aliniere la legislația europeană în domeniu
Initiatorii au facut referire in expunerea de motive la Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European si a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si ingrijitorilor, care prevede ca „statele membre iau masurile necesare pentru a se asigura ca lucratorii cu copii de pana la o anumita varsta, de cel putin opt ani, precum si ingrijitorii, au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru in scopuri de ingrijire”.
Potrivit acestora, in state precum Suedia se introduce posibilitatea formulelor flexibile de lucru, prin acestea intelegandu-se, de asemenea, si munca de la domiciliu/ telemunca pentru parintii care au in ingrijire minori cu varsta sub 8 ani, precum si posibilitatea de a-si reduce timpul de munca cu 25%, cu o reducere proportionala a veniturilor salariale:
„Legislatie similara exista si in Austria, unde salariatii parinti care au in ingrijire copii in varsta de pana la 8 ani isi pot reduce programul de lucru cu pana la 20%, acestia beneficiind si de o protectie aditionala impotriva concedierii/ demiterii”.
”Legea care oferă posibilitatea salariatului, din mediul privat sau bugetar, de a beneficia, la cerere, de 4 zile pe lună muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă este un pas necesar. Transpunem nu doar o directivă europeană, dar ne înscriem astfel și în direcțiile stabilite în programul de guvernare privind sprijinirea famiilor cu copii. Criza demografică rămâne una dintre marile probleme ale României. Și nu este una nouă. De peste 30 de ani, sporul natural este negativ. În ultimii doi ani, s-au înregistrat cele mai puține nașteri din ultimul secol. 1 din 5 cupluri din România se luptă cu infertilitatea. În politicile publice, sunt multe de reparat, multe de construit.
Iar această nouă lege, care pleacă spre promulgare, este un semnal bun că dacă se vrea, dacă există consens, lucrurile merg în direcția sănătoasă. Mulțumesc deputaților pentru votul responsabil de astăzi și am încredere că vor acționa la fel și în privința altor propuneri legislative similare: TVA redus la 5% la produse pentru copii sau accesul cu prioritate pentru femei însărcinate sau persoane însoţite de copii cu vârsta pană la 5 ani. Indiferent de la ce partid e inițiatorul, trebuie să primeze interesul cetățeanului, nu cel politic”, a declarat Alina Gorghiu, iniţiatoarea proiectului legislativ.