”Rusia stă ochii pe Occident și pe obsesia fanatică a Ucrainei de a submina poziția Moscovei în reglementarea problemei transnistrene”, a declarat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.
„Există, desigur, o obsesie fanatică a Kievului și a păpușilor lor din Uniunea Europeană, de a submina pozițiile Rusiei în discuțiile 5+2, care tratează reglementarea transnistreană; de a slăbi relațiile noastre cu Găgăuzia și de a declara responsabilă Federația Rusă. pentru toate nenorocirile Moldovei. Ni se solicită obsedant să cerem retragerea soldaților noștri de menținere a păcii, adică a grupului nostru de militari care păzesc enormele depozite de muniții de la Colbasna”, a spus Lavrov, când i s-a cerut să comenteze recentele acuzații conform cărora Rusia ar fi intenționat să destabilizeze situația din Moldova.
Minsitrul rus de externe a atacat din nou guvernul moldovean, acuzându-l că folosește o ”retorica sa anti-rusă pe care Kievul încearcă acum să o inflameze cât mai mult posibil” prin transmiterea unor informații confidențiale despre presupuse provocări și lovituri de stat planificate de Moscova. În opinia lui Lavrov, acest mecanism ar fi unul diversionist, menit să abată atenția de la ”politica social – economică eșuată” a actualei guvernări.
„Deși ei (autoritățile moldovene) continuă să spună că „trebuie să rezolvăm problema Transnistriei și să asigurăm retragerea trupelor ruse exclusiv prin metode diplomatice”, ei sunt împinși pe poziții complet diferite, sunt îndemnați să se asigure că procesele publice legitime sunt suprimate cât mai dur posibil”, spune Lavrov, menționând că o asemenea stare de fapt ”nu este în interesul Rusiei”.
„Desigur, guvernul (Maiei) Sandu, unde aproape toţi au cetăţenie română la fel ca ea, doreşte să deturneze acuzaţiile pentru eşecul politicilor sale economice şi sociale, care provoacă din ce în ce mai multă indignare în societate”, a subliniat Lavrov, precizând că dorește în continuare ”relații bune cu o Moldovă prietenoasă, o Moldova multietnică”, dar nu cu una care se îndreaptă spre NATO sau spre unire cu România.
„Politicienii care au preluat acum puterea în această țară și care, în mare, și-au declarat dorința atât de a adera la Uniunea Europeană, cât și practic de a fuziona cu România, sau chiar cer NATO să le asigure securitatea, acești politicieni nu reflectă deoc interesele poporului lor. Sunt cereri pentru alegeri anticipate, aceasta este treaba internă a Moldovei, dar nu ne face plăcere să folosim această țară prietenă în scopuri anti-ruse”, a mai spus Lavrov.