- Valoarea totală a asigurării expoziției „Dacia! Regatul aurului şi argintului” de la Muzeul Drents din Assen se ridică la peste 30 de milioane de euro, a anunțat duminică Ernest Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României.
- Potrivit contractului de împrumut realizat între Muzeul Național de Istorie al României și muzeul Drents, coiful de la Coțofenești era asigurat 4,3 milioane de euro. În cazul celor trei brățări dacice, asigurarea variază între 450.000-500.000 de euro per piesă.
- Directorul muzeului Drents din Assen, Harry Tupan, a spus sâmbătă că muzeul arată ca după o bătălie, e plin de cioburi de sticlă și resturi. „În cursul nopţii (nr. când a avut loc jaful) nu se asigură pază umană”, a spus directorul MNIR referitor la asigurarea securităţii în expoziţia de la Muzeul din Assen.
Principalele informații despre jaf
Ministra Culturii, Natalia Intotero, și directorul Muzeului Național de Istorie, Ernest Oberländer-Târnoveanu, sunt așteptați la audieri luni, de la ora 11:00, în Comisia de Cultură din Camera Deputaților, condusă de deputatul AUR Mihail Neamțu. Audierile au fost convocate după furtul comorilor de aur din tezaurul dacic expuse la un muzeu din Olanda.
Directorul Muzeului Național de Istorie, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a spus pentru HotNews.ro că va participa la ședința de la ora 11:00. Natalia Intotero nu a răspuns apelurilor redacției pentru a confirma dacă va participa la audieri sau nu.
În cadrul ședinței va „fi dezbătută situația tezaurului dacic, al cărui furt reprezintă un atac direct asupra identității naționale și o dovadă a incompetenței autorităților din România”, a transmis AUR într-un comunicat de presă. La finalul ședinței, președintele Comisiei de Cultură, Mihail Neamțu, va susține declarații de presă, mai precizează partidul.
––––––––
Un bărbat purtând o șapcă și o geantă mare a fost văzut la muzeu cu cinci zile înainte de jaf, scrie publicația olandeză.
Poliția a confirmat că individul care avea un comportament suspect este acum investigat.
Mașina cu care hoții au furat cele patru piese valoroase din tezaurul dacic al României a fost găsită arsă lângă Rolde, la 6 kilometri de Assen.
Autoturismul, un Volkswagen Golf, a fost furat în Alkmaar, care se află la aproape 200 km de Assen, pe 23 sau 24 ianuarie. Cel mai probabil și numărul de înmatriculare a fost furat anterior.
Poliția are imagini care arată cum a izbucnit incendiul. Câteva momente mai târziu, un alt autovehicul poate fi văzut oprind în apropierea mașinii în flăcări. Poliția presupune că autorii au fugit cu acel autoturism.
Anchetatorii olandezi au mai multe informații cu privire la traseul parcurs cu mașina de hoți.
Până în prezent, poliția a primit cel puțin 60 de ponturi cu privire la jaf. O echipă formată din 20 până la 35 de ofițeri de poliție lucrează la acest caz.
Atât poliția olandeză, cât și cea română nu exclud faptul că în spatele jafului s-au aflat infractori străini și că a fost un jaf foarte bine țintit, notează De Telegraaf.
Anchetatorii nu exclud ca hoții să fie români, dar în vizorul lor este și infamul clan Remmo, o grupare de crimă organizată de origine libanezo-kurdă care a comis în ultimii ani în mai multe rânduri spectaculoase jafuri de artă în Germania.
Poliția examinează înregistrările camerelor de supraveghere și interoghează angajații muzeului.
Jaf în trei minute
Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr., precum și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, au fost furate sâmbătă de la Muzeul Drents din Assen, Olanda.
Muzeul Drents este „extrem de modern şi dinamic”, cu cele mai moderne dotări pentru asigurarea securităţii pieselor, a explicat duminică Ernest Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României, într-o conferință de presă.
Directorul de muzeu a catalogat jaful de la expoziția din Drents ca fiind unul „ieșit din comun”.
„Este primul jaf în care s-a folosit explozibil în cazul unui muzeu european. S-a intrat în clădire, din afară, folosind explozibil. Nu a fost o practică în sistemul actual până în acest moment”, a precizat Ernest Târnoveanu.
„A fost o explozie, a fost spart zidul de beton armat, singurul zid exterior al sălii de expoziție. Au fost 3 persoane, totul a durat două minute”, a declarat pentru HotNews Ernest Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României.
„S-au dus țintit la vitrinele în care erau Coiful de Aur de la Coţofeneşti și trei brățări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia. Din informațiile pe care mi le-au dat colegii olandezi, au fost vizate doar coiful și brățările dacice”, a adăugat el.