Atunci când au izbucnit flăcările, în complex erau 26 de persoane venite cu ocazia Crăciunului. Cele mai multe se cunoșteau între ele.
Alarma s-a dat la 5:45. La venirea pompierilor, pensiunea Ferma Dacilor ardea ca un rug. Flăcările violente s-au întins pe mai bine de 1000 de metri pătrați.
„Erau niște flăcări, măi doamnă, ăăă.”
„Ne-a uimit și pe noi ce se poate vedea acolo.”
„O flacără extraordinar de mare.”
Sursa foto: ISU Prahova
Înăuntru se aflau 26 de oameni care strigau, disperați, după ajutor. O femeie a țâșnit din foc cu un copil în brațe.
Dar nu toți au putut să scape. Cei care au fost găsiți ulterior fără suflare aveau cel mult 22 de ani. Între aceștia și un copil de 12 ani.
Din cele 26 de persoane care petreceau Crăciunul la pensiune, numai 18 au reușit să iasă după ce au izbucnit flăcările. 8 oameni erau de negăsit. 5 adulți și 3 copii. După ce pompierii au potolit cât de cât incendiul, au început să scoată trupurile neînsuflețite, unul câte unul.
ISU Prahova
Alte victime sunt în curs de identificare.
Virgiul Daniel Nanu, prefectul județului Prahova: Una dintre persoane se pare că este foarte greu de identificat dacă este adult sau copil
Reporter: Înțelegem că pensiunea nu avea autorizație.
Virgiul Daniel Nanu, prefectul județului Prahova: Așa este. ultimul control a fost făcut în anul 2019 au fost date 6 sancțiuni.
Reporter: Focul pare să fi fost pus, a fost un accident nefericit?
Virgiul Daniel Nanu, prefectul județului Prahova: Cred că este foarte greu să ne pronunțăm.”
Practic, incendiul a apărut la o clădire cu restaurant la parter și spații de cazare plus încă 5 camere la mansardă. Din primele cercetări, se pare că flăcările au pornit de sus.
Cei cazați acolo participau la o petrecere de familie. Doar 4 erau turiști. Potrivit unor informații pe care anchetatorii încearcă să le pună cap la cap, unele dintre victime ar fi rude ale patronului pensiunii, Cornel Dinicu.
Un tată și copiii lui sunt de negăsit.
Virgiul Daniel Nanu, prefectul județului Prahova: „O persoană adultă de 48 de ani, o persoană care a încercat să-și salveze copiii numai că nu a apucat să iasă de acolo. Iar soția dânsului cu unul dintre copii au fost duși de dimineață la spitalul județean. Cel care a încercat să-și salveze propriii copii, înțeleg că era chiar un angajat.”
60 de pompieri și 10 autospeciale au participat la operațiune.
Andreia Uraschi, purtător de cuvânt ISU Prahova: „Când au ajuns pompierii, arderea era generalizată, nu au putut să facă nimic pentru evacuarea eventualelor victime Sunt foarte multe elemente de construcție căzute, a căzut inclusiv tavanul, cu etajul superior ei iau toate acele bucăți mari de tablă pe care trebuie să o despindă, să o înlăture, după care să ia fiecare milimetru la rând, în cenușă, în elemente de construcție, și să verifice trupul carbonizat este greu de găsit.”
La locul tragediei au fost aduși și psihologi pentru a-i ajuta pe supraviețuitorii aflați în stare de șoc.