„A fost extrasă cea de-a şaptea victimă carbonizată (minor)”, a transmis ISU.
Se continuă acţiunea de căutare, încă o persoană fiind în continuare dispărută după incendiul care a afectat marţi dimineaţă pensiunea Ferma Dacilor.
Alte două persoane, mamă şi fiu, au suferit arsuri pe 5% şi 8% din suprafaţa corpului.
Incendiul a izbucnit în jurul orei 6 în Tohani, sat aflat la aproximativ 90 de kilometri de București. În incinta clădirii se aflau 26 de persoane, dintre care 8 au fost date inițial dispărute.
Conform şefului DSU Raed Arafat, pensiunea a ars generalizat. El a precizat că pensiunea este formată din parte şi etaj, având cinci camere la parter şi şase la etaj, care erau ocupate.
Potrivit ISU Prahova, pensiunea Ferma Dacilor nu are autorizație de securitate la incendiu.
Cele trei ipoteze în ancheta de la Ferma Dacilor
Tragedia de la Ferma Dacilor a mobilizat forțe impresionante la complexul din Tohani. Ancheta e condusă de Parchetul de pe lângă Tribunalul din Prahova.
Printre specialiștii se numără o echipă de la Institutul Național de Criminalistică, dar și experți de la INSEMEX Petroșani, care trebuie să lămurească de unde a pornit incendiul.
Printre ipoteze ar fi o defecțiune la centrala pe lemne a complexului, o mână criminală, dar și o supraîncărcare a rețelei electrice.
Patronul complexului turistic, Cornel Dinică, a fost audiat alături de alte persoane, dar nu a putut spune nimic din cauza șocului: și-a pierdut un fiu în incendiu.
Șofer: „Toată lumea zice că a fost un scandal. Cineva s-a certat pe acolo. Eu cred ca e o mână criminală.”
Spusele oamenilor nu sunt confirmate încă de polițiști. Potrivit acestora, nu au primit niciun apel la 112 în legătură cu un posibil conflict. Pompierii nu exclud însă nicio variantă.
Nicolae Tudoroiu, șeful intervenției ISU PH: „Din câte am văzut la sosirea primelor echipaje, acoperișul era în flăcări. Este adevărat, din ce am observat, că 50% din acoperiș era acoperit cu panouri fotovoltaice. Deocamdată nu putem spune că ar fi o sursă probabilă de incendiu. E clar că a fost observat cu întârziere și asta e motivul pentru care victimele au fost surprinse în somn. Cei de la parter s-au evacuat, cei din mansardă, probabil din cauza arhitecturii mai ciudate a holului de evacuare, au fost surprinși de foc, de fum. Nu știm exact.”
La Ferma Dacilor au ajuns specialiștii INSEMEX Petroșani – este autoritatea națională supremă care vine și anchetează asemenea catastrofe.
Ancheta va trebui să lămurească și dacă holul restaurantului respectă sau nu normele de securitate la incendiu. Însă acest lucru ar fi trebuit să fie observat la controalele din trecut ale pompierilor. Inspectorii veniți la fața locului susțin că nu le este clar din documente când a început să funcționeze. Mai mult decât atât, potrivit acestora, localul nu avea autorizație de securitate la incendiu.
Lt. col. Șandru Răzvan, șeful inspecției de prevenire ISU PH: Din datele preliminare, ultimul control a fost în 2019.
Reporter: Și au fost nereguli?
Lt. col. Șandru Răzvan, șeful inspecției de prevenire ISU PH: Da, mai multe, din care una rezolvată pe timpul controlului. Una din neregulile de atunci nu ne-a pus la dispoziție documente din care să reiasă momentul punerii în funcțiune.
Reporter: Despre autorizația de securitate la incendiu, ce ne puteți spune?
Lt. col. Șandru Răzvan, șeful inspecției de prevenire ISU PH: Din datele efectuate la prima oră, în baza unității noastre nu a fost emis acest document.
Pentru neregulile găsite în 2019, proprietarul fermei a primit 6 avertismente. Prefectul județului a declarat că un alt control s-ar fi desfășurat și acum 3 ani, însă susține că nu știe cum s-a încheiat.